maandag 6 september 2010

Raclette met aardappeltjes en rode uienzoetzuur
Een tijdje geleden heb ik het recept van koffie- en limoncello-ijs geplaatst. Toen beloofde ik ook het recept van raclette van nieuwe aardappels en uienpickles! Maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen…. Aangezien het een lekker & gemakkelijk gerecht is, wil ik het je niet onthouden. Neem lekkere, liefst nieuwe kleine aardappeltjes. In augustus is de oogst van late aardappelrassen, dus zo begin september zijn nieuwe aardappels nog te koop. Sommige mensen krijgen diarree na het eten van nieuwe aardappels. Door de aardappels aan de kook te brengen en vervolgens het water af te gieten en met nieuw water opnieuw aan de kook te brengen, schijn je deze diarree te voorkomen.

Raclette is een traditioneel gerecht in Zwitserland en Frankrijk. Het woord is afkomstig van: râcler, hetgeen schaven/schrapen betekent. De oorsprong van raclette ligt bij de schapenherders in de hooggebergten. Zij bleven maanden in de bergen en namen als voedsel harde kazen en gedroogd vlees mee. Van meegenomen meel bakten ze brood. De kazen werden aan een stok gespiesd en boven een vuurtje gesmolten en eraf geschraapt op een stuk brood. Dit was een voedzame en warme maaltijd...

Raclette zijn ook de pannetjes op een bakplaat, waar de kaas in gesmolten kan worden en direct over bereid vlees en groenten wordt gelepeld. In de pannetjes kunnen natuurlijk verschillende soorten gerechtjes worden gebakken. Naast groente, vlees, vis en schaaldieren ook omeletjes en pannenkoekjes.

In dit recept is de combinatie van de zoetzure uitjes en het romige van de kaas en aardappeltjes een geslaagd huwelijk! Je hoeft geen kaas boven het vuur te smelten en eraf te schrapen, want in dit recept koop je bij de kaasboer plakjes raclettekaas! De korst kan gewoon gegeten worden. Maak het zoetzuur één dag eerder, dan wordt de smaak beter. Heb je niet zoveel tijd, laat dan de uien minimaal 1 uur staan in het azijnmengsel.

Raclette van nieuwe aardappeltjes met zoetzuur van rode uien

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

• 750 gram nieuwe aardappeltjes (stevig en niet kruimig)
• 400 gram raclette kaas, in plakjes
• Voor de uienzoetzuur:
• 2 rode uien, in ringen
• ½ el. suiker
• 1 dl. rode wijnazijn
• 1 afgestreken tl. zout
• 1 tl. gedroogde dille

Bereiding:

Doe de uien in een schaal en giet er kokend water over, zodat de uien onder water staan. Laat afkoelen. Mix de suiker, azijn, zout en dille en verwarm tot de suiker is opgelost, laat afkoelen. De uien afgieten en vermengen met het azijnmengsel. Voor gebruik het azijn eraf gieten. Kook de aardappeltjes (grote halveren) in de schil in 15-20 min. gaar in gezouten water, tot ze net onder staan. Afgieten en op een ovenschaal schikken. Bestrooi met veel versgemalen peper en wat zout. De kaas erover leggen en onder een hete gril laten bakken tot de kaas smelt. Daarna direct opdienen met de uienzoetzuur.

Geen opmerkingen: