Zoetzuur van perziken, pruimen of peren (wecken)


Heb je een pruimen- of perenboom in de tuin en verwacht je binnenkort een stortvloed aan vruchten en weet je van gekkigheid niet wat je ermee moet doen? Of kun je voor een leuk prijsje een kistje op de markt kopen... Vandaag een ouderwets recept om de vruchten te wecken in een kruidige zoetzure azijn. Neem geen héél rijpe vruchten, maar mooie, gave, stevige vruchten. Waar eet je de zoetzure vruchten bij? Je kunt het eten bij een stukje kaas, paté, rollade of ander gebraad, gehakt(brood), noem maar op...


Door de combinatie van azijn en suiker zijn de gesloten potten bij juiste bereiding, jarenlang houdbaar, ook als ze niet vacuüm zijn gekookt. Het zuur in de azijn (4-6 procent azijnzuur) en het feit dat de inmaak vooraf gekookt is, gaat de groei van bederfelijke organismen tegen. Gebruik bij het koken zuurbestendig materiaal en gebruik geen aluminium pannen of hulpmiddelen.


Steriliseer je de inhoud van de potten niet in de pan met kokend water, dan zou ik de potten vooraf steriliseren. Plaats brandschone potten in een koude oven en verhit tot 110 graden C. en laat 30 minuten staan. Tot gebruik in de oven laten en niet aan de binnenzijde vastpakken.Zoetzuur van perziken, pruimen of peren 
(recept is gewijzigd op 1/11/11)


voor circa 3 kilo (ca. 2 - 2,5 liter)


(bij voorkeur grote weckpotten met beugels en rubbers gebruiken)


Benodigdheden:


* 3,5 kilo hele perziken, pruimen of peren. Prik het vel van de pruimen in. Perziken wassen en het dons eraf borstelen. Peren wassen en kroontjes verwijderen.
* 60 gram kruidnagels
* 60 gram pijpkaneel
* 15 gram verse gemberwortel
* 2 kilo bruine suiker
* 1 liter ciderazijn (appelazijn A&H)
* grote pan voor het steriliseren
* (thee)doeken voor omwikkelen potten


Bereiding:


De kruidnagels, kaneel en gember in doekje binden (bijv. zakdoek, die is uitgespoeld i.v.m. wasmiddelresten). Suiker en zakje in azijn koken tot een stroop. Over de vruchten gieten en nacht laten staan. Stroop afgieten in pan en 10 minuten laten koken. Vruchten toevoegen en zonder deksel net zacht/gaar koken (controleer om de 5 minuten of het al goed is). De tijd hangt af van de gebruikte soort. Reken voor bijv. perziken ca. 15 minuten. In potten scheppen tot 2 cm. onder de rand.


Volgens dit recept worden de potten nog minimaal 15 minuten in kokend water gesteriliseerd (afhankelijk van de grootte van de pot, want hoe groter de pot, hoe langer het duurt voor de inhoud verhit is). Schrik niet, dat is heel simpel en gaat als volgt: afgesloten potten in pan met goedsluitende deksel plaatsen. Wikkel iedere pot in een doek, zodat ze niet tegen elkaar stoten en barsten. Gebruik je weckpotten, sluit dan de deksels met beugels en goed sluitende rubber ringen. Eerder gebruikte rubber ringen eerst een paar minuten uitkoken in water met azijn. De potten in kokend water reinigen met soda, naspoelen met kokend heet schoon water. Omgekeerd op schone theedoek laten uitdruipen en opdrogen. Ook onderin de pan een (thee)doek leggen. Giet zoveel koud water in de pan dat de potten tenminste twee centimeter onderstaan. Vul de pan tot maximaal 2 centimeter van de rand. Deksel op de pan en op zacht vuur aan de kook brengen. Temper het vuur en houd 15 minuten net onder het kookpunt. Draai vuur uit. Laat water afkoelen. Zet potten op een droog vlak om te voorkomen dat ze barsten. Laat ze een nacht staan. Tijdens dit afkoelen ontstaat een gedeeltelijk vacuüm. Bij het gebruik van jampotten, zullen de deksels ook vacuüm vast komen te zitten. Om te kijken of weckpotten vacuüm zijn getrokken, kun je de beugel eraf halen. Til de pot aan de deksel op. 

Reacties

Anoniem zei…
Lekker recept. Heb iets dergelijks gemaakt van Kweeperen, maar dan met gekneusd korianderzaad en rietsuiker ipv bruine suiker. Is ook erg lekker.
hart groet Ans Blok