woensdag 25 augustus 2010

Vanillesoufflé en vanillelikeur + leuke site met likeurreceptenNa het hele verhaal van mijn vorige blog over eiwitten en soufflées ben ik verplicht nog een recept te vermelden...van vanillesoufflé.

Twijfel je over de hoogte van de schaal, vorm dan van bakpapier een kraag rond de schaal en maak vast met keukentouw. Dan kan de soufflé tot grote hoogten rijzen! Als variatie kan een scheut likeur zoals Grand Marnier, Kirsch of Curaçao worden toegevoegd. Of 50 gram gehakte pure chocolade. Als extraatje nog een recept van vanillelikeur, waarvan ik eerlijk moet zeggen dat de alcohol héél moeilijk betaalbaar verkrijgbaar is in Nederland. Dus mocht je in onze buurlanden een flesje ethylalcohol van 90% of hoger op de kop kunnen tikken, dan zou ik het niet laten!

Ik vond een hele leuke site met heel veel recepten voor likeuren en kan het niet laten om deze hier te vermelden: likeurrecepten.

Vanillesoufflé

recept voor 6 personen

Benodigdheden:

* 1/2 liter melk
* 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
* 40 gram boter
* 50 gram bloem
* 8 eetlepels melk
* 3 eierdooiers, losgeklopt
* 3 eiwitten
* 1 zakje vanillesuiker
* 2 eetlepels suiker
* snufje zout
* boter voor invetten
* souffléschaal (hoge ovenvaste schaal waarin baksel kan rijzen)

Bereiding:

De melk met suiker, zout, boter en overlangs gehalveerde vanillestokje in pan doen. Merg aan melk toevoegen en aan de kook brengen. Stokje uit pan nemen. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Bloem mengen met de acht eetlepels melk, dit mengsel door de vanillemelk roeren. Melk aan de kook laten komen en heel zachtjes gedurende vijf minuten laten koken. De pan van het vuur nemen en een beetje van de hete vla door de eierdooiers roeren en dit vervolgens door de vla roeren. De eiwitten in een brandschone kom stijf kloppen. De vanillesuiker door de stijve eiwitten kloppen en dit door de vla heen spatelen (vouwen). Werk snel en zorg dat het resultaat luchtig blijft. De ovenvaste schaal invetten met boter en bestuif met basterdsuiker. Voor hooguit 2/3 vullen vullen met de eiwitvla. In het midden van de oven 35 minuten bakken en absoluut de oven niet tussentijds openen om even te kijken, want dan kan de soufflé instorten door de koude luchtvlaag! De soufflé verder rustig behandelen zodat deze in mooi gerezen toestand kan worden opgediend. Direct uit de oven opdienen met misschien wat vers rood fruit zoals bessen, aardbeien, frambozen... en een glaasje vanillelikeur.

Vanillelikeur

recept voor 1 kleine fles (circa 600 ml.)

Benodigdheden:

* 1 vanillestokje
* 125 gram suiker
* 1/4 liter (ethyl)alcohol van 90% of hoger
* 4 eetlepels rum van 40%
* 1/3 liter water

Bereiding:

Breng het water met de suiker en overlangs opengesneden vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen en roer door deze vanillesuikerstroop de alcohol en rum. Laat dit in een fles op pot een week trekken en zeef de drank. Vul een schone fles en sluit deze goed af. Bewaar op een koele plaats. Laat ongeveer een maand rusten voor gebruik.

Geen opmerkingen: