vrijdag 6 augustus 2010

Spiraalkoekjes, variaties en tips voor versieren
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een koekjesrecept heb geplaatst. Toch merk ik dat ze regelmatig worden bezocht op mijn blog. Dit is een leuk en gemakkelijk recept: spiraalkoekjes. Doordat de helft van het deeg met cacao wordt gemengd en wordt opgerold, ziet het eindresultaat er heel leuk uit.

Met het recept kan worden gevarieerd door een theelepel koekkruiden door het cacaodeeg te kneden, of alleen kaneel of gemalen kardemom. Je krijgt mopjes door de rol met deeg door de kristalsuiker te rollen. Pindakoekjes (op andere noten) door 50 gram gepelde ongezouten pinda’s door het deeg te kneden en de resterende pinda’s in de koekjes te drukken op de bakplaat. Het cacaopoeder laat je dan achterwege. Je vormt wel gewoon een rol en snijd daar plakjes van. Gemberkoekjes door 3 fijngesneden bolletjes gember door het gehele deeg te kneden. Kandijkoekjes door de koekjes te drukken in de kandijsuiker en dit aan te drukken. Glazuurkoekjes door 100 gram poedersuiker met druppelsgewijs toegevoegd water (of limonadesiroop met een kleurtje of citroen- of sinaasappelsap) te mengen tot een stevig papje ontstaat en over afgekoelde koekjes uitstrijken. Sinaasappelkoekjes door de rasp van een sinaasappel door het witte of bruine deeg te kneden, neem 2 sinaasappels voor het gehele deeg. De gebakken koekjes kunnen met behulp van de glazuur worden versierd met: stukjes spekjes, chocoladekoffieboontjes, smarties, hagelslag, chocoladevlokken, franse vruchtjes, etc.

Spiraalkoekjes

recept voor ca. 30 stuks

Benodigdheden:

• 100 gram boter
• 125 gram witte basterdsuiker, zonder klontjes
• 1 ei
• 175 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
• snuf zout
• 25 gram cacaopoeder, gezeefd

Bereiding:

Snijd de boter in stukjes ter grootte van een erwt. Dat gaat gemakkelijk met twee messen en meng met de suiker en ei. Voeg meel en snuf zout toe en vorm met koude handen snel tot een deegbal. Kneed de cacao door de helft van het deeg en leg beide deegrollen apart verpakt in folie een uurtje in de koelkast. Rol met een licht bestoven deegroller op met bloem bestoven aanrecht de beide deegrollen tot een rechthoekige lap van ca. 3 mm. dikte. Leg het chocoladedeeg op het witte deeg en rol de lappen samen op. Verpak deze rol strak in de folie en leg een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de deegrol met een scherp mes in dunne plakjes (ca. 1/2 cm) en leg op een beboterde bakplaat. Bak 8 à 10 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster en bewaar in een afgesloten trommel. Dit deeg kan gemakkelijk vooraf worden gemaakt en tot gebruik in koelkast worden bewaard, maximaal 5 dagen. Leuk voor kinderfeestjes. Het deeg kan ook worden ingevroren. Dus als je een dubbele hoeveelheid maakt, dan vries je de helft in. Het deeg is een half jaar houdbaar.

Geen opmerkingen: