vrijdag 11 juni 2010

Mousserende gelei van Cava & muntroom


Cava en prosecco!
Een paar keer per jaar komen een oom en tante van mijn man bij ons eten. Zij nemen dan ter verhoging van de feestvreugde altijd een paar flessen gekoelde Cava (spreek uit: CABA) mee! Om het ijs te breken zeg maar! Niet dat dat nodig is....

Een andere wijn die momenteel heel populair is: Prosecco. Als je echt lekkere wilt, neem dan: Spumante. De meeste Prosecco's onder de 10 euro zijn: Frizzante, licht bubbelend. Er bestaat ook Tanquillo, zonder bubbels. De lekkere Cava's beginnen rond de 9 euro per fles. Dat geldt eigenlijk ook voor de Prosecco. De Prosecco die je het meest tegenkomt in de supermarkt is de Frizzante. Ik vind hem eigenlijk niet zo lekker. Het sprankelende is heel snel verdwenen. Dan maar snel doordrinken!

Fruitig en elegant dessert
Vandaag een variatie op een recept dat eens in de Allerhande heeft gestaan (roségelei met frambozen en muntroom). Een simpeler recept bestaat niet! Je moet alleen geen haast hebben, want dit dessert moet een paar uur in de koelkast opstijven. Het is een verfrissend, elegant en spectaculair dessert! Nee....niet geschikt voor kinderen! Je kunt het in glazen coupes (6) schenken of één grote puddingvorm (1 liter) vullen. Het originele recept gaat uit van rosé. Ik heb het vervangen voor Cava rosado (rosé Cava), dat geeft een licht sprankelend effect op de tong bij het eten. Bijzonder! Lekker na een zomers etentje. In plaats van de frambozen van het originele recept kun je kleine aardbeitjes nemen, meloen, perzik, bosbessen, etc. Of een mengsel.

Mousserende gelei van Cava & muntroom

• 750 ml. Cava rosado (of andere mousserende wijn) op kamertemperatuur
• 1 vanillestokje, opengesneden (of gebruik vanille extract)
• 9 blaadjes witte gelatine
• 175 gram suiker
• 250 gram vruchten (frambozen, aardbeien, etc.)
• 125 ml. slagroom
• 1 eetlepel fijngesneden munt

Bereiding:

Breng 200 ml. van de Cava aan de kook en laat het vanillestokje 10 minuten trekken. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Haal het stokje eruit en bewaar het voor later. Voeg 150 gram suiker aan de warme wijn en laat oplossen. Gelatine uitknijpen en toevoegen aan de warme suikerwijn. Haal de pan van het vuur. Laat gelatine nooit koken, want dan kan het bitter gaan smaken. Schenk de rest van de Cava voorzichtig in een kom en roer het wijn-gelatine mengsel er door.

Spoel de puddingvorm (een tulband is leuk) om met koud water en schenk het mengsel erin. Of giet het in individuele glazen. Verdeel de vruchten erover (die zakken naar beneden). Laat in de koelkast opstijven (ca. 3 uur of een hele nacht). Schrap voor de muntroom de vanillemerg uit het stokje en klop met de room en 25 gram suiker lobbig. Schep de munt erdoor. Serveer in een apart schaaltje naast de pudding, ieder kan zelf naar smaak pakken.

Houd voor het makkelijk storten van de pudding, de vorm een paar tellen in heet water. Zet een bord op de bovenkant en draai de hele pudding om. Schud lichtjes en… voila de pudding glijd op het bord! Het is leuk om de pudding rondom te versieren met niet giftige bloemen zoals: viooltjes, rozen, lavendel, bloemen van kruiden (wel goed kijken of er geen insecten meeliften). Of neem wat extra vruchten en marineer in 1 el. Grand Marnier en verdeel rond de pudding.

Geen opmerkingen: