maandag 24 mei 2010

Salade van groene asperges en zeewolf + viswijzer
Ik zag dat er een nieuwe 'volger' is bijgekomen! Leuk. Welkom en ik hoop dat mijn blog inspireert tot heerlijk eten en informatie over allerhande producten.

In deze aspergetijd krijgen jullie nog een recept van die gemakkelijk te bereiden groene asperges: je hoeft ze niet te schillen en ze zijn zo (beet)gaar. Kun je voor dit recept geen zeewolf krijgen of wil je kiezen voor een meer verantwoorde keuze qua vis, neem dan een andere stevige witvis. Zeewolf heeft een stevige en vaste structuur, sappig visvlees en een fijne smaak. Als extra heb ik een viswijzer toegevoegd. Door de link te volgen (klik aan), kom je terecht op de site. Daar kun je een lijst openen met de stand van zaken omtrent bedreigde vissoorten. Je kunt ook direct de naam van de vis intypen in het venster, waarna informatie zoals manier van vissen (bijv. trawler) verschijnt. De zeewolf is een minder goede keuze en wordt volgens de lijst als 'liever niet eten' betitelt. Het is maar dat je het weet....

Lauwwarme aspergesalade met zeewolf


hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

* 1 bosje groene asperges
* 350 gram zeewolffilet
* 50 gram groene knoflookolijven, in plakjes
* 1 bol buffelmozzarella, gehalveerd in plakjes
* 250 gram kerstomaatjes, heel en gewassen
* handje gewassen rucola, stelen eraf snijden
* 1/2 citroen, 1 minuut in kopje met snijvlak naar boven verhit in magnetron tot lekker bubbelt (of in koekepannetje tot goed heet is en sap eruit loopt)
* 1 klein teentje knoflook, fijn gehakt
* 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
* zeezout, vers gemalen peper
* olijfolie
* mooie schaal voor presentatie salade

Bereiding:

De asperges wassen en de onderkant eraf breken. De asperge breekt af op de juiste plaats: bij het houtige uiteinde, zo'n 3 centimeter gerekend van de onderkant. De asperges in schuine stukken snijden, van circa 4 centimeter. De aspergekoppen eraf snijden, net onder het geschubde deel en apart houden.

In een wok of ruime koekenpan een scheut olijfolie verhitten en de aspergedelen op hoog vuur in een minuut of 4 beetgaar wokken, door geregeld de groente om te scheppen. Doe de asperges in de saladeschaal. Aspergekoppen in scheutje olie bakken samen met de tomaatjes. Na een minuut of 3 zijn ze klaar. Tijdens het bakken kan het wel erg spatten, doe er dan een deksel op. Doe intussen de stukken mozzarella, klein gescheurde rucola en olijven in de schaal en voeg de beetgare koppen en tomaatjes toe. Zout en peper de visfilet en bak zachtjes in olijfolie in enkele minuten gaar. Snijd of breek in grove stukken en verdeel over de salade. Pers de citroen over de salade, druppel royaal olijfolie erover en verdeel de pijnboompitten en fijngehakte knoflook over de schaal. Strooi nog wat zeezout en versgemalen peper over de salade en eet er echte gebakken krieltjes (ik stoom de rauwe krieltjes in een minuut of 15 gaar en bak ze even in een beetje eenden- of ganzenvet/olijfolie lichtbruin) met mayonaise bij (geen krieltjes uitgestoken uit grote aardappelen!). Een echt lentemaaltje, heerlijk! O ja, drink er een frisse witte wijn met 'body' bij, bijvoorbeeld een Franse Chardonnay (geen vette Chardonnay op hout).

Geen opmerkingen: