woensdag 21 april 2010

Koffie-ijs en Limoncello-ijs
Afgelopen zaterdag heb ik gekookt voor gasten en waren er twee gerechten die ik de moeite waard vind voor deze blog: het hoofdgerecht namelijk raclette met nieuwe aardappelen & rode uienpickles en het dessert: romig koffie-ijs. Het recept van de raclette volgt deze week, vandaag het ijs. Misschien nog niet zo aanlokkelijk, met dat koude weer van vandaag.... maar heus er komt weer een dag en dan is het lekker warm!

Al zoekende op internet kwam ik het recept tegen en het leek me lekker en makkelijk. Het komt van een Dalton-school die blijkbaar regelmatig kookworkshops volgen en de recepten op internet plaatst. Alle eer dus aan hen. Ik heb het gemaakt met een ijsmachine, maar het kan ook in de vriezer worden geplaatst. Denk eraan dat de kom van de ijsmachine een nachtje in de vriezer moet worden geplaatst. Het is misschien lekker om nog een bolletje ijs erbij te serveren, bijvoorbeeld vanille-ijs of advocaat-ijs. Ik heb ook een variant erbij geplaatst: Limoncello-ijs. Limoncello is een heerlijke Italiaanse likeur met een smaakexplosie van (Italiaanse) citroen in de mond. Deze likeur kan bij de slijter worden gekocht.

Koffie-ijs met cantuccini

Nagerecht voor 4 personen.

Benodigdheden:

• 4 eierdooiers
• 100 gram donkere basterdsuiker
• 100 ml. afgekoelde espressokoffie
• 1 eetlepel koffielikeur
• 250 gram mascarpone
• 12 cantuccinikoekjes (Italiaanse amandelkoekjes), ik heb ze bij de AH gekocht

Bereiding:
De dooiers worden au bain marie gebonden. Neem daartoe een pan met een laag water, breng aan de kook en plaats een geschikte kom (die niet smelt, ik neem een rvs-kom) in de pan, zodanig dat de kom boven het water hangt en niet erin! De dooiers, suiker, espresso en likeur in de kom voegen en met een mixer (of garde) kloppen tot het een dikke schuimige vla wordt. Laten afkoelen. De mascarpone door de vla mengen en in de ijsmachine schenken (laat de machine draaien, terwijl je schenkt), na ca. 45 minuten is het ijs gereed. Beschik je niet over een ijsmachine, dan in een geschikte bak schenken en in de vriezer plaatsen tot het bevroren is. Hoe lang dit duurt, hangt af van de vriezer, reken op een paar uur. Haal het ijs een kwartier voor gebruik uit de vriezer. Schep één bolletje koffie-ijs en één bolletje vanille-ijs (of andere smaak) in een coupe en leg de cantuccini er bevallig bij.

Variatie I: Neem i.p.v. koffielikeur, Cointreau, Grand Marnier, Crème de Menthe, Whisky, etc.


Variatie II
:
Romig Limoncello-ijs. Vervang de donkere basterdsuiker voor witte basterdsuiker en laat de koffielikeur weg. Vervang de espresso voor Limoncello. Volg verder het recept. Serveer bijvoorbeeld met extra bolletje aardbeienijs en paar mooie rijpe aardbeiden. Leuk met een klein glaasje Limoncello erbij.

Geen opmerkingen: