dinsdag 2 februari 2010

Ovenschotel met prei en rookworst

Weer eens wat anders!
De afgelopen dagen voelde ik mij niet zo best! Vandaag weer een stuk opgeknapt en daarom is het weer tijd een recept te plaatsen. De schotel is lekker, makkelijk en weer eens wat anders! Let je op de calorieën? Neem dan room culinair light, vervang de kaas door geraspte 30+ kaas en de rookworst door een runderversie.Ovenschotel met prei en rookworst (recept is 8/3/14 gewijzigd)

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

* 750 gram aardappelen, geschaafd in plakjes + even in een theedoek drooggedept
* 750 gram prei, in ringen
* 500 gram rijpe tomaten, in plakken (of neem bliktomaten)
* 150 gram geraspte jong belegen kaas
* 1 rauwe rookworst, in plakjes ( de rookworst gaart in de oven)
* 300 milliliter melk
* 1 pakje Room culinair (Campina), of room
* 2 maatel. à 15 ml. kerrie
* 1/4 geraspte tl. (verse) nootmuskaat
* 2 teentjes knoflook, geperst
* zout/peper/tabasco
* 2 eetlepels olie om in te bakken
* een grote en diepe ovenschotel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Verhit de olie en bak de prei op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. Voeg de kerrie, nootmuskaat, knoflook, Room culinair en melk toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en tabasco. Verdeel deze preisaus in de schotel, leg hierop de rookworstplakjes, de tomatenplakken en dakpansgewijs de aardappelschijfjes en bestrooi licht met peper en zout tot slot de geraspte kaas. Plaats de schotel in het midden van de oven (boven- en onderwarmte) en bak ruim 1 uur op 200 graden C. Prik en voel of de aardappels zacht zijn, dan is de schotel klaar.

Snelle variant: neem kant & klare aardappelschijfjes, kook ze 10 minuten voor in gezouten water en gebruik ze dan in de schotel. De totale oventijd kun je dan terugbrengen naar 40 minuten.

Geen opmerkingen: