woensdag 17 februari 2010

Aardappel- en maïs chowder (soep), informatie over chowder


Vegetarisch recept
Het recept van de soep van vandaag is heerlijk en hartig en wordt ook door kinderen graag gegeten. Het is een gevulde, romige soep waar je van blijft eten…. Het recept is afkomstig van een Engels vegetarisch kookboek en ik heb het al vaak gekookt. Het is een dag van te voren klaar te maken en gemakkelijk op te warmen. Het is een aardappel- en maïs chowder.

Oorsprong Engels vissersgerecht
Het oorspronkelijke gerecht is waarschijnlijk afkomstig uit Cornwall (ZW-Engeland) en Bretagne en door vissers gegeten. Aan boord van de vissersboten wordt scheepsbeschuit of zeekaken in de soep gebrokkeld om de soep te binden. Scheepsbeschuit wordt gemaakt van bloem en zout en werd meegenomen tijdens lange zeereizen of militaire operaties als zeer lang (jaren) houdbaar voedsel. Zie foto.Door de Pilgrims verspreid in Amerika
In het (oud)Engels wordt het een pot of ‘jowter’ genoemd en in het Frans ‘chaudiere’. De chowder heeft als basis melk of water en staat de hele dag te pruttelen met allerhande zaken die voor handen zijn, zoals gezouten varkensvlees, groenten en vis. Het gerecht is verspreid in Amerika door de Pilgrims. De Pilgrims zijn een religieuze groep mensen die in 1620 Engeland ontvluchten. Na een barre tocht aan boord van de Mayflower komen ze in een ijskoud Massachusetts terecht en moeten zien te overleven. Venusschelpen (clams) komen veel voor in de Atlantische kusten en wordt daarom verwerkt in deze soep. Het is een van de meest bekende chowders: de clam chowder. In het midden van de 17e eeuw is de chowder overal in Amerika bekend en er zijn vele variaties verzonnen. Het recept:

Aardappel- en maïs chowder


Hoofdgerecht voor 3 personen, voor- of lunchgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

• 1 ui, gesneden
• 1 teen knoflook, geplet
• 1 middelgrote aardappel, fijngehakt
• 2 stelen bleekselderij, gesneden
• 1 kleine groene paprika, in reepjes
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 2 eetlepels boter
• 600 ml. bouillon of water
• zout/peper en 2 blaadjes verse gehakte salie of ½ tl. gedroogde
• 300 ml. melk
• 200 gram boterbonen, niet de witte sperziebonen, maar reuzenbonen of limabonen (supermarkt Bonduelle)
• 300 gram maïskorrels

Bereiding:

Verhit de olie en boter in een grote pan en voeg de ui, knoflook, aardappel, selderij en paprika toe. Verhit tot de groenten gaan bakken en plaats dan een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat 10 minuten zachtjes bakken, schud af en toe de pan. Voeg de bouillon of water toe en breng op smaak met peper en zout. 15 minuten zachtjes laten koken. Melk, bonen, maïs (en vocht uit de blikken, tenzij er conserveermiddelen zijn toegevoegd) en salie toevoegen en nog 5 minuutjes koken. Proef of de soep nog kruiderij nodig heeft. Lekker met een stukje knapperig brood.

1 opmerking:

Jose zei

Mmmmmmmmmm, die ga ik zeker eens proberen. Ben gek op alles waar mais in zit.
Heb al een heerlijk recept van maissoep(ook vegetarisch, maar een variant is altijd leuk!