vrijdag 8 januari 2010

Iers sodabrood + klassieke erwtensoep


Schaatsen in Nieuwkoop
Afgelopen week had ik al aangegeven een recept van een Iers sodabrood te plaatsen. Dan kun je gelijk de baksoda gebruiken! Ook kan ik het niet nalaten om nog een foto te plaatsen van de Nieuwkoopse Plassen. Het is een foto van vorig jaar, maar dat mag de pret niet drukken. Op dit moment kan nog niet op de plas zelf worden geschaatst. Wel zijn er stukken waar geschaatst kan worden. Maar dwars over de plas is nog niet veilig.


Oorsprong van snert
Ik heb onlangs nog een recept van erwtensoep met doperwten uit blik geplaatst. Voor de liefhebber hierbij ook het recept van klassieke erwtensoep. Ook niet te versmaden. Weet je waar het woord 'snert' vandaan komt? Uit de zeevaart! Het woord heeft een negatieve betekenis, want de scheepskok kookte vroeger erwtensoep van de resten van voorgaande maaltijden. De soep werd er niet lekkerder van! Een echte snertsoep.


Erwtensoep met pannenkoeken
Spliterwten bevatten plantaardig eiwit. Voor een volwaardige maaltijd is het aanvullen met een eiwit uit melkproducten het beste. Vroeger at men er pannenkoeken bij. Pffff..... dat vult! Een dessert van vla, yoghurt en kwark vult het ook goed aan.Nu het Ierse Sodabrood. In het recept geeft de werking van de zure karnemelk en de baksoda, et brood tijdens het bakken luchtigheid. De smaak van het brood is anders dan brood van meel en gist. Het heeft een geheel eigen smaak, waar je misschien even aan moet wennen. Ik vind het een lekker broodje, wat bovendien heel gemakkelijk en snel te maken is. Ingrediënten afwegen, even snel mengen, bakken en klaar!


Benodigdheden:


* 350 gram volkorenmeel
* 125 gram bloem
* 1 afgestreken eetlepel fijn (zee)zout
* 1 afgestreken eetlepel baking soda (baksoda, zuiveringszout)
* 350-375 milliliter karnemelk


Bereiding:


Verwarm de oven voor op 230 graden C. (of lager, bijv. 200 graden C. als de oven niet heter kan, bak dan 5 minuten langer). Meng alle droge ingrediënten luchtig in een grote mengkom. Maak in het midden een kuiltje en giet alle karnemelk erin. Roer snel en losjes met één hand van binnen naar buiten tot een tamelijk vochtig, maar samenhangend deeg. Gebruik eventueel meer karnemelk. Het is de bedoeling om losjes met de vingertoppen de deegmassa tot een deeg te maken. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en vorm het deeg snel tot een ronde homp. Leg de deeghomp in een klein, ingevet bakblik (cake- of broodblik) en trek met een scherp mes een kruis over het deeg. Zet in de oven en bak 15 minuten op 230 graden C. en daarna nog 25 minuten op 200 graden C. Door op de onderkant van het brood te kloppen, kun je horen of het gaar is, dan hoor je een holle klank. Laat afkoelen op een rek. Heerlijk om te eten met koude, gezouten roomboter. Of gewoon als boterhammetje.


Het is ook mogelijk om het brood op een ingevette bakplaat te bakken. Vorm dan het deeg tot een ronde vorm en bak verder als aangegeven in het recept. Je kunt ook extra ingrediënten toevoegen zoals gehakte noten, zoete zuidvruchten, gebakken uitjes, uitgebakken spekjes, of wat verder lekker lijkt. Denk er wel aan niet teveel toe te voegen, het deeg heeft anders geen goede samenhang meer. Wees ook voorzichtig met het toevoegen van vochtige ingrediënten, het deeg kan dan te nat worden.


Klassieke erwtensoepBenodigdheden:
• 500 gram spliterwten, 24 uur weken in 1 ¼ l. water met zout
• 500 gram varkensschijf, krabbetjes (ribbetjes) of schouderkarbonades
• 100 gram rookspek
• 1 ui
• 4 aardappelen, in blokjes
• 2 preien, ringen (handje witte ringen apart houden)
• 1 selderijknol, geschild in blokjes (1/4 apart houden)
• 1 bos bladselderij, fijngesneden (1/4 apart houden)
• 1 bos peterselie, fijngesneden (1/4 apart houden)
• 1 verse rookworst
• roggebrood (evt.)
• staafmixer


Bereiden:


Breng 1 ¼ l. water met zout aan de kook. Leg het vlees en spek erin laat een half uur koken. De erwten met weekwater toevoegen en de hele ui en 1 uur gaar laten koken. Na een half uurtje voeg je de groenten toe, behalve de apart gehouden groenten. Het vlees eruit halen. Soep met staafmixer fijn pureren. Nog 20 minuten koken. Vlees van de botten halen en met spek in kleine stukjes snijden. Rookworst en vlees aan soep toevoegen en zachtjes garen. Rookworst in plakjes snijden en terug in soep doen. De apart gehouden groenten toevoegen en 5 minuten laten meekoken. Breng op smaak met peper, zout en scheut worcestersaus. Lekker met roggebrood (belegd met katenspek of pittig belegen boerenkaas en beetje mosterd). Als de soep de volgende dag te dik is geworden, dan kun je een scheut water toevoegen.

Geen opmerkingen: