zondag 3 januari 2010

Erwtensoep (van doperwten uit blik)Erwtensoep!
Tja.... het is echt erwtensoepenweer! Vandaag een strakblauwe hemel en stralende zon. Er ligt nog een beetje sneeuw in de tuin. Afgelopen weekend heb ik alvast nieuwe noren gekocht. Nu hopen dat de plassen achter de dijk binnenkort dichtgevroren zijn. En dat het niet opnieuw gaat sneeuwen, want dat is echt desastreus voor de kwaliteit van het ijs. Vorig jaar was het een topjaar qua schaatsen. Duizenden Nederlanders kwamen naar ons dorp voor het schaatsen. Voor ons liggen de plassen ideaal: wij stappen over de sloot en lopen via een weilandje naar de Nieuwkoopse Plassen. Het is er prachtig. Met de beelden van vorig jaar in mijn achterhoofd, hoop ik op fantastisch ijs. Op de foto kun je zien hoe prachtig het hier is.

Doperwten i.p.v. spliterwten
Oh ja... en het recept voor de soep. Ik maak 'm wel eens met spliterwten, maar ook wel met doperwten uit blik. Dit recept is met doperwten. Wil je geen vlees gebruiken, maar eet je wel kaas, strooi er dan kleine blokjes rookkaas over en meng door de soep. Deze gevulde soep smaakt, door het gebruik van winterwortel, wat frisser. Het toevoegen van dragon geeft de soep een zachte en aromatische smaak. De soep zit boordevol met groenten en past goed in een slank menu! In het nieuwe jaar past men vaak wat meer op de calorieën.Erwtensoep

recept voor 8 personen

Benodigdheden:

* 2 literblikken doperwten
* 1 of 2 verse rookworst (liever geen vacuüm verpakte)
* 175 gram gerookte spekblokjes
* 2 middelgrote winterwortels, in stukjes
* 500 gram aardappel, in stukken
* 1 knolselderij, in stukjes
* 1 grote ui, in ringen
* 4 middelgrote preien, in ringetjes, witte deel gescheiden van groene deel
* 3 groentebouillontabletten
* 3 maggibouillontabletten
* 2 theelepels fijngesneden verse dragon (of 1 theelepel gedroogde)
* 2 teentjes knoflook
* 1 eetlepel olie
* tabasco
* peper/zout
* staafmixer

Bereiding:

Laat de rookworst tegen de kook, 20 minuten zachtjes wellen in 0,5 liter water. Kook 1,75 liter water en los de bouillontabletten hierin op. Giet de doperwten af en doe de erwten van één blik weer terug in een blik. Giet het welwater van de rookworst in een maatbeker. Voeg een scheut hiervan bij de erwten in het blik en pureer de erwten, in het blik, fijn met de staafmixer. Verwarm de olie in een grote pan en bak de spekjes zachtjes tot ze half uitgebakken zijn. Laat de ui even meebakken en voeg na enkele minuten de knoflook, winterwortel, aardappels, knolselderij en groene prei toe en laat het geheel onder goed omscheppen even bakken. Giet de erwtenpureemassa, hele erwten, de bouillon en welwater bij de groenten en voeg de dragon toe. Roer alles goed door elkaar en laat ongeveer 30-40 minuten zachtjes pruttelen tot de knolselderij zacht is. Snijd de rookworst in plakjes. Pureer met een staafmixer tot de soep de gewenste dikte heeft. Voeg de worst en de witte preiringetjes toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Maak de soep op smaak af met tabasco, zout en peper.

Deze soep smaakt ook prima zonder de toevoeging van spekjes en rookworst en wordt daardoor geschikt voor vegetariërs.

Geen opmerkingen: