dinsdag 5 januari 2010

Bakken op woensdagmiddag: notenbanaanmuffins en appelmuffins


Gezellig samen muffins bakken....
Het recept van vandaag is gezellig om op woensdagmiddag (morgen bijvoorbeeld) samen met je kind(eren) te doen of gewoon zelf in een vrij uurtje. Het is een supergemakkelijk recept. De zemelen en melkpoeder uit het recept koop je gewoon in de supermarkt. De koolzure soda bij de drogist of apotheek. Ik heb onlangs gelezen dat het ook bij toko's verkrijgbaar is. Hou er rekening mee dat de zemelen een uur moeten wellen. Daarna is het een kwestie van snel door elkaar scheppen. Zeker niet te lang. Er mogen klontjes in het beslag blijven. De muffins zijn het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten. De eenheden zijn aangegeven als 'cup'. Het is van oorsprong een Engels recept. Een 'cup' is 250 milliliter (eigenlijk iets meer). Op sommige maatbekers staat deze maat aangegeven. Je hebt dus geen weegschaal nodig.

Baksoda
Wat is baksoda? Deze vraag kreeg ik eens van een bezoeker van mijn (oude) kooksite. Omdat andere bezoekers daar misschien ook meer van willen weten hierbij tekst en uitleg + eind van deze week een gemakkelijk en lekker recept van Iers sodabrood.
Er zijn zoveel verschillende namen en toepassingen bekend dat ik als eerste zal uitleggen waar de producten bakpoeder, baksoda, zuiveringszout ook wel dubbelkoolzure soda oftewel natriumbicarbonaat genoemd uit bestaan. Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baksoda, een zuur (meestal wijnsteenzuur) en rijstebloem of maïzena. De baksoda in bakpoeder reageert met het zuur en vormt koolzuurgas, waardoor het bakmengsel rijst en luchtig wordt. Baksoda is een fijn wit poeder en als het op zichzelf wordt gebruikt is het geen rijsmiddel, maar in combinatie met een zuur of een zuur zout (zoals wijnsteenzuur) en vocht, produceert het koolzuurgas. Door het extra toevoegen van baksoda aan bakpoeder, zal een sterkere reactie ontstaan, waardoor het baksel luchtig wordt. Baksoda wordt vaak gebruikt in 'zwaar' gebak. Zoals vruchtentaarten (rozijnen, vijgen, gedroogd fruit, etc.) en chocoladetaarten. Deze zwaar gevulde taarten hebben een extra zetje nodig om toch een zekere luchtigheid te krijgen. In de Engelse en Scandinavische keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van baksoda. Tenslotte is het verschil tussen gist en een rijsmiddel zoals baksoda en bakpoeder, dat bij gist het rijzen buiten de oven plaatsvindt en bij baksoda en bakpoeder terwijl het bakt.

Waar kan baksoda nog meer worden toegepast?
Baksoda kan ook worden gebruikt in het huishouden, zoals het reinigen van roestvrijstalen spoelbakken in de keuken. Door een papje van azijn en baksoda te maken ontstaat een oplossing die een reactie aangaan met de metalen van de bak. Dat gaat gepaard met flinke schuimontwikkeling (chemische reactie). Maar het schijnt een prachtig resultaat te geven! Er zijn legio toepassingen verrassende toepassingen zoals: reinigen van (kunst)gebitten met papje van citroen en baksoda. Beetje toevoegen aan badwater voor baby, schijnt ook jeuk bij waterpokken te verminderen. Wordt veel toegepast in tandpasta's. Ontstoppen van afvoerpijpen. Maagzout: oplossen in water, zure maag verdwijnt. Blaasontsteking: iedere 20 minuten een glas drinken. Of het allemaal helpt? Ik weet het niet, maar het is wel leuk om al die toepassingen te lezen.

Notenbanaanmuffins en Appelmuffins

recept voor 12 stuks (per variant)

In het recept staan twee variaties aangegeven als vulling I of II. Kies zelf welke vulling je wilt gebruiken.

Benodigdheden:

* 2,5 deciliter kokend water
* een 'cup'/kop zemelen (2,5 deciliter)
* 1 losgeklopt ei
* 2 eetlepels plantaardige olie
* 1/2 kop bruine suiker
* 1 theelepel vanillearoma (bij vanillesuiker, neem één zakje en iets minder bruine suiker)
* 1 kop bloem
* 1/3 kop mager melkpoeder
* 1,5 theelepel bakpoeder
* 1,5 theelepel baksoda

Vulling I

* 1/2 kop geprakte banaan
* 50 gram ongezouten pecannoten
* 50 gram ongezouten hazelnoten
* 2 theelepels cacao

Vulling II

* 1 appel in piepkleine blokjes
* 2 theelepels kaneel
* 1 theelepel koekkruiden

Bereiding:

Giet 2,5 deciliter kokend water over de zemelen en laat 1 uur wellen. Rooster voor vulling I pecan- en hazelnoten samen in een koekenpan rondom lichtbruin. Oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. Muffin of cakevormpjes klaarzetten. Banaan, ei, olie, suiker en vanillearoma door de zemelen roeren. Zeef boven een ruime kom de melkpoeder, bloem, bakpoeder, cacao en baksoda. Hak de afgekoelde noten in grove stukken. Giet het zemelenmengsel en de noten bij het meelmengsel en roer snel door tot een dik klontjesbeslag ontstaat. Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag en bak de muffins 15-20 minuten bruin.

Voor gebruik van vulling II, worden de appelblokjes, koekkruiden en kaneel samen met het zemelenmengsel door het meelmengsel geroerd. Volg verder bovenstaande recept.

Geen opmerkingen: