dinsdag 22 december 2009

Kalkoen (gevuld) met sausMijn vader kwam vroeger vanwege zijn werk veel bij boerderijen. Zo rond de kerstdagen kreeg hij een joekel van een gans én een kalkoen. Dat was natuurlijk echt verwennerij! Maar dat beseften mijn broer en ik toen niet zo. De kalkoen werd door mijn moeder gevuld en omhuld met spekplakjes (om de vogel niet te laten uitdrogen). Een kalkoen heeft tamelijk droog vlees. Zelf vind ik de bouten het lekkerst. De gans was het allerlekkerst. Een gans heeft heerlijk mals vlees met een verfijnde smaak. Zij vulde deze met een tutti-frutti-mengsel. Mijn ouders wilden vorig jaar gans eten. Zij hadden een adres gevonden en kregen verzekerd dat het om een verse gans ging. Het was een zielig, bevroren exemplaar die bovendien peperduur was! Zij dachten met weemoed terug aan de gans van vroeger.
Vandaag een recept voor een gevulde kalkoen met saus.

recept voor 8 personen

Benodigdheden:

* 1 kalkoen van ongeveer 3 kilo
* 50 gram boter
* 1 ui, in stukjes
* handje worteltjes, in stukken
* 12 knoflooktenen
* 125 gram plakjes dik gesneden ontbijtspek
* 1/4 liter warme bouillon (naar eigen keuze)
* 1/4 liter droge witte wijn
* 1 theelepel maïzena
* braadslede
* cocktailprikkers
* Voor de vulling:
* 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
* 250 gram champignons, in plakjes
* 2 uien, in stukjes
* 50 gram doorregen verse spek, in blokjes
* 350 gram saucijsjes/verse worst, uit velletje gehaald
* 3 eetlepels gehakte peterselie
* zout/peper/worcestersaus/tabasco
* 2 teentjes gehakte knoflook
* 1 theelepel tijm
* enkele blaadjes verse salie (of 2 theelepels gedroogde)

Bereiding:

De kalkoen met drogen met keukenpapier en inwrijven met zout en peper. Vulling: De blokjes verse spek voor de vulling op zacht vuur laten smelten. De uien 3 minuten laten meebakken tot ze glazig zijn. De champignons toevoegen en vijf minuten zachtjes laten meebakken. De champignonmassa een kwartiertje laten afkoelen. Het rauwe vlees, knoflook en kruiden toevoegen en met de hand tot een smeuïge massa kneden. Hiermee de kalkoenbuik vullen en hals en buik met cocktailprikkertjes (uurtje weken in water) dichtsteken.Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

De boter in de braadslede of pannetje smelten (dan overgieten in braadslede). De kalkoen hierop leggen en de ui, wortel en hele knoflooktenen er omheen leggen. De borst van de kalkoen beleggen met de plakjes ontbijtspek en schuin vastprikken met cocktailprikkers, zodat ze er tijdens het bakken niet afschuiven. De hele kalkoen afdekken met aluminiumfolie. Onderin de oven schuiven. Na 10 minuten bakken de warme bouillon in de braadslede schenken. Zo nu en dan het aluminiumfolie eraf halen en de vogel bedruipen met het bakvocht. Reken op een totale baktijd van 3 uur! Een half uur voor het einde van de baktijd haalt u het aluminiumfolie (bewaar het voor later) en de plakken spek eraf, zodat de kalkoen mooi bruin kan kleuren. Uit de oven nemen, weer inpakken in folie en ongeveer 10 minuten laten rusten op voorverwarmde schaal. In die tijd de wijn in de braadslede gieten en alle aanbaksels losmaken. Als de braadslede op het vuur kan, dan de inhoud aan de kook brengen. Anders de inhoud overgieten in een pan en aan de kook brengen. Zeef de jus en schep eventueel teveel aan vet eraf. Bindt de saus met de theelepel aangemaakte maïzena (maïzena oplossen in beetje water). Neem eventueel extra maïzena als de saus nog niet voldoende is gebonden. Breng op smaak met zout, peper, worcestersaus en paar druppels tabasco. Alle prikkers en folie weghalen en kalkoen en saus apart serveren.

Geen opmerkingen: