maandag 28 december 2009

Instructie aanmelden als volger van mijn blog + oliebollen en meer....Mijn blog is veelvuldig bekeken de afgelopen dagen! Leuk om te zien dat mijn recepten etc. worden gelezen. Door je aan te melden als volger voor mijn blog, ontvang je mijn blog op je digitale deurmat & ben je een echte fan!
Dat doe je heel eenvoudig door de volgende stappen te volgen:

Hoe word je volger van een blog?

Je kunt op verschillende manieren volger van een blog worden. Een van de makkelijkste manieren is te klikken op de link helemaal links in de blauwe balk boven aan de blog: 'volgen'.

Er wordt dan een pop-upvenster geopend, waarin je kunt kiezen of je de blog openbaar of anoniem wilt volgen:

Selecteer hoe je de blog wilt volgen en klik op de oranje knop 'Volgen'. Zo simpel is het: je bent nu een volger van de blog. Als je ervoor hebt gekozen de blog openbaar te volgen, wordt je profielafbeelding weergegeven op de blog met een link naar je Blogger-profiel.

Moest er nog een probleem zijn, plaats dan een reactie op dit bericht zodat ik ter hulp kan schieten.

Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen met mijn tips & recepten. Positieve ervaringen en opbouwende kritieken zijn welkom. Je kunt altijd een bericht sturen als je vragen hebt over recepten of producten. Ik beschik over een paar meter kookboeken en kan veel opzoeken.

Vandaag ook een paar recepten: oliebollen en beignets.Ouderwetse oliebollen, variaties op oliebollen en appelbeignets

Een recept van mijn oma (96 jaar) uit een kookboek van 1919. Recept voor circa 15 stuks ouderwetse oliebollen.

Benodigdheden:

* 250 gram tarwemeel
* 20 gram verse gist
* circa 2,5 deciliter lauwe melk
* 50 gram krenten
* 50 gram rozijnen
* 50 gram sukade
* 2 gram zout
* sap van een halve citroen
* olie

Bereiding:

Maak een stevig beslag van het meel, de melk, krenten, rozijnen, het citroensap, zout en de met wat lauwe melk aangemaakte gist. Laat het beslag op een lauwe plaats, afgedekt met een schone theedoek, 1 uur rijzen. Voor het bakken verhit u de frituurolie tot ongeveer 180 graden Celsius. Pak twee eetlepels en doop ze even in het frituurvet. Op deze wijze blijft het beslag niet zo plakken. Vorm tussen deze eetlepels een bergje beslag en bak ze met ongeveer 5 à 6 tegelijkertijd voor 5 à 6 minuten goudbruin en gaar in het vet. Keer ze halverwege de baktijd. Net als bij cake kan de gaarheid worden gecontroleerd. De oliebollen zijn gaar als een stopnaald of vork er na het inprikken droog wordt uitgehaald. Laat de bollen uitlekken op grauw papier (tegenwoordig keukenpapier....) en bestrooi ze met gestampte suiker, poedersuiker dus!

Oliebollen II

recept voor circa 30 stuks

Benodigdheden:

* 500 gram bloem
* 20 gram verse gist
* 1 theelepel suiker
* iets minder dan 1/2 liter lauwwarme melk
* 1 ei
* 2 theelepels zout
* 75 gram sukade
* 75 gram rozijnen
* 75 gram krenten
* 25 gram oranjesnippers
* 1 eetlepel brandewijn
* frituurolie
* poedersuiker

Bereiding:

De bloem in een grote kom doen en in het midden een kuiltje maken en de gist erin brokkelen. De theelepel suiker erover strooien en met een beetje van de lauwwarme melk uitroeren tot een egaal voordeegje. Wat bloem van de rand erover strooien en de kom 10 minuten op warme plaats wegzetten om te laten rijzen. De krenten en rozijnen wassen, laten uitlekken en drogen. Een eetlepel bloem door de droge krenten en rozijnen schudden. De sukade fijnsnipperen en de oranjesnippers in stukjes. Het ei en het zout door het zetsel roeren en de rest van de melk er doorheen roeren tot een egaal beslag. De krenten, rozijnen, sukade en snippers erdoor roeren en als laatste de brandewijn. De kom toedekken met een schone theedoek en drie kwartier laten rijzen op een warme plaats.Dompel twee eetlepels in de olie en vorm hier tussen een bergje beslag en bak ze met ongeveer 5 à 6 tegelijkertijd voor 5 à 6 minuten goudbruin en gaar in het vet. Keer ze halverwege de baktijd. Uit laten lekken op keukenpapier en warm of koud opdienen, bestoven met poedersuiker.

Variaties:

Neem het volgende basisrecept en varieer met de verschillende vullingen.

Benodigdheden:

* 500 gram bloem
* 2 theelepels zout
* 2 zakjes gedroogde gist
* 1 ei
* 4,5 deciliter lauwwarme melk
* frituurolie
* poedersuiker

Bereiding:

In grote kom bloem en het zout zeven. Gist erdoor mengen. Ei erboven breken. Al roerende melk toevoegen en tot glad beslag roeren. Kom afdekken en 2 uur laten rijzen op een warme plaats. Bakken op de eerder beschreven manier.

Variatie met bitterkoekjes en amaretto

Laat 200 gram bitterkoekjes in kleine stukjes een uur weken in 1,5 deciliter amaretto. Voor het rijzen door het beslag roeren en verder het bovenstaande recept volgen.

Variatie met pruimen en kaneel

Snijd 200 gram gedroogde pruimen (pruneaux) in kleine stukjes. Meng 2 eetlepels kaneel door de bloem en maak verder het beslag van het basisrecept. De pruimen door het gladde beslag roeren en laten rijzen.

Variatie met honing en walnoten

Hak 200 gram gepelde walnoten grof. Doe 10 eetlepels dunne honing en 1 eetlepel citroen in een maatbeker en vul deze maatbeker aan tot 4,5 deciliter lauwe melk. Maak een beslag van bloem, gist, ei en honingmelk en schep de walnoten erdoor. Beslag laten rijzen.
Appelbeignets


recept voor ongeveer 20 stuks

Benodigdheden:

* 4 stevige appels (bijvoorbeeld goudrenetten)
* 125 gram bloem
* 1,25 deciliter bier
* 1 eierdooier
* 80 gram basterdsuiker
* snufje zout
* snufje nootmuskaat
* 1 theelepel olie
* 1 eiwit
* frituurolie
* fijne tafelsuiker vermengd met kaneel

Bereiding:

Appels schillen en klokhuizen uitboren en in dikke plakken snijden en eventueel met citroensap bedruppelen, zodat de appel niet bruin kleurt. Een beslag roeren van bloem, bier, ei, suiker, zout, olie en nootmuskaat. Klop het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en vouw het luchtig door het beslag. Verhit de olie tot 175 graden Celsius en haal de appelschijven door het beslag en frituur ze goudbruin in ongeveer 4 minuten. Controleer de gaarheid van de flap en pas eventueel de baktijd aan. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met het suiker-kaneelmengsel.

Geen opmerkingen: