Boerenkoolovenschotel met vleesreepjes en mosterdroomsaus


Heerlijke boerenkoolschotel
Voor vanavond zijn de meeste boodschappen gehaald.... maar morgen moet er ook gegeten worden! De vorst komt eraan, dus een stevige schotel met boerenkool gaat er wel in. Over boerenkool gesproken: wist je dat het in het Frans 'chou frisée' wordt genoemd? Voor boerenkoolstamppot kun je rekenen op 200 gram gesneden boerenkool per persoon. Aan de struik reken je op 400 gram. Ik maak het vaak zo klaar: kruimige aardappels koken, puree maken door de aardappels te stampen of door de pureeknijper (voordelig verkrijgbaar bij de Dille & Kamille winkels) en smeuïg te maken met hete melk en klont boter. Twee grote uien in halve ringen zo'n 20 minuten zachtjes laten garen in boter (of vet of olijfolie) tot ze goudbruin zijn. Boerenkool in bodempje water koken in ca. 20-25 minuten. Mengen met puree en uitjes, flinke eetlepel mosterd erbij, op smaak brengen met zout en peper, goed mengen....klaar!

Boerenkool gezond
Calcium en vitamine D zijn nodig voor onze botten. Uit onderzoek is gebleken dat ook vitamine K een belangrijke rol speelt. Vitamine K is nodig voor de aanmaak van een eiwit dat zorgt voor het inbouwen van calcium in de botten. Het advies van het Voedingscentrum om voldoende vitamine K binnen te krijgen: eet dagelijks 200 gram groenten. Vitamine K zit in boerenkool en in andere groene groenten zoals broccoli, spruitjes en spinazie. Men zegt dat boerenkool lekkerder smaakt als de vorst erover is geweest. Dat komt omdat zetmeel in de bladeren wordt omgezet in suikers waardoor de boerenkool zoeter smaakt.

Ovenschotel boerenkool met vlees en mosterdroomsaus

Hoofdgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:

* 1250 gram kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
* 600 gram gesneden boerenkool
* 400 gram (biologische) ongepaneerde varkensschnitzels, in reepjes gesneden
* 1 middelgrote ui in snippers
* 50 gram parmezaanse kaas geraspt en 50 gram belegen kaas geraspt
* 1 bekertje zure room
* 1,5 pakje room culinair
* circa 2,5 deciliter melk
* klont boter
* 1 eetlepel Dijonmosterd en 1 eetlepel honingmosterd (of 2 eetlepels Dijon en 0,5 eetlepel honing)
* zout/peper/worcestersaus
* olie of roomboter om in te bakken
* grote ovenschotel

Bereiding:

Kook de aardappelen 20 minuten in gezouten water, giet af en laat zonder deksel van vuur af droogstomen. Kook de boerenkool zonder zout in een laagje water in 20 minuten gaar, controleer regelmatig of er voldoende water in de pan zit en schep zo nu en dan om. Bak de vleesreepjes in twee delen bruin in boter of olie, voeg bij elkaar en bak de ui even mee en voeg room culinair, zout, peper en scheutje worcestersaus en mosterd toe. Meng goed door en laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ondertussen de drooggestoomde aardappelen in pureeknijper of stamper fijnmaken en mengen met de zure room, klont boter en zoveel hete melk dat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Giet eventueel nog aanwezige kookwater van de boerenkool af en meng de puree erdoor. Verdeel de helft van de boerenkool over de ovenschotel en daarover het vleesmengsel, daarover de laatste boerenkool, bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 25 minuten in de oven.

Reacties