donderdag 17 december 2009

Bakken voor Kerst II: Tulband
Nog zo'n klassieker! En een stuk lichter dan de Dundee-cake van gisteren. Zo'n tulband ziet er ook zo mooi uit, bestoven met poedersuiker. Ook leuk met een mooi lint eromheen.

Benodigdheden voor de Tulband:

Deeg
* 4 eieren, gesplitst, in aparte kommen
* 80 gram suiker
* 80 gram patentbloem
* 20 gram maïzena
* 80 gram harde boter
* snufje zout
Vulling
* 30 gram krenten, gewassen
* 30 gram rozijnen, gewassen
* 30 gram sukade, in stukjes
* 1 theelepel citroenrasp
* 2 eetlepels kokend water
* en
* poedersuiker
* tulbandvorm 2 liter + klein zandtaartvormpje (voor erop)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Beboter de tulbandvorm en het vormpje en bestuif ze met bloem. Schud het overtollige bloem eruit. Klop de eierdooiers en lepelsgewijs het hete water met de helft van de suiker dik en schuimig. Roer de bloem en maïzena door elkaar en zeef boven een kom. Doe de boter en zout in een kom en snij de boter met twee messen in heel kleine knikkertjes door de bloem. Sla de eiwitten stijf en klop de rest van de suiker er lepelsgewijs door. Doe het eierdooiermengsel, boter-bloemmengsel en eiwitten en de vulling bij elkaar in een grote kom en schep (vouw) alles luchtig met een metalen lepel door elkaar (door de metalen lepel blijven de luchtbellen in het eiwit intact, deze zorgen voor luchtigheid in de taart).Vul de vormen voor niet meer dan 2/3 deel met het deeg en plaats op het rooster iets onder het midden. Bak de grote taart gaar in 40 minuten en het kleine vormpje in 20 minuten gaar en bruin. De taart is gaar als deze van de rand loslaat en stevig en veerkrachtig aanvoelt. Laat de in vorm even uitdampen en haal dan de taarten uit de vormen. Plaats de kleine taartvorm op de taart en bestuif, als de taart is afgekoeld, met poedersuiker.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

klein vraagje...
Waarom vul je een tulbandvorm van 2 liter met zo weinig ingredienten ?
Of heb ik iets gemist in de hoeveelheid bloem, suiker, maizena etc ?
ALvast bedankt voor een antwoord
Antoine.
Epivin@wanadoo.nl

Irene kookt zei

klein vraagje...
Waarom vul je een tulbandvorm van 2 liter met zo weinig ingredienten ?
Of heb ik iets gemist in de hoeveelheid bloem, suiker, maizena etc ?

Antwoord: door de stijfgeslagen eiwitten te mengen met de overige ingrediënten ontstaat een luchtig geheel. Dit gaat rijzen in de vorm, daarom is een ruime vorm nodig.