woensdag 16 december 2009

Bakken voor Kerst: Dundee Cake


Dundee cake: dit is voor mij een absolute klassieker! Ieder jaar bak ik deze kerstcake en gebruik daarvoor dit recept. Het lekkerst om even voor kerst te bakken; de smaken kunnen dan lekker intrekken. De cake kan zelfs 2-3 weken van te voren worden gemaakt.

Benodigdheden voor de Dundee-cake:
* 225 gr. bloem
* 225 gr. krenten, gele en bruine rozijnen (gewassen) (totaal 675 gram)
* 100 gram gemengde schilletjes fijngesneden (gekonfijte sinaasappel of citroenschilletjes)
* 225 gram boter op kamertemperatuur
* 225 gram bruine basterdsuiker
* 4 eieren
* 1 theelepel koekkruiden
* rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen (niet het wit meeraspen)
* 50 gram amandelen ontvelt, gehakt
* 50 gram amandelen ontvelt geblancheerd (in water even tegen de kook laten komen), heel laten
* 1-2 eetlepels citroensap

Vet een rond en liefst hoog bakblik (doorsnede 18 cm.) in en bekleed met ingevet bakpapier. Knip daarvoor repen papier die hoger zijn dan het bakblik en schik ze overlappend aan de zijwanden. Dat is een beetje gepriegel, maar het lukt vast! Ik gebruik een springvorm van 24 cm. doorsnede en verkort de baktijd met een klein half uur. Bij een dergelijk grote springvorm is het niet nodig om bakpapier op de wanden te vormen. Een cirkel van bakpapier op de bodem is wel handig, zodoende bakt het niet vast aan de bodem.Verwarm de oven voor op 160 graden.

Zeef de bloem en de koekkruiden. Meng de gehakte amandelen, alle krenten en rozijnen, schilletjes en rasp. Doe boter en suiker in een kom en mix tot het luchtig en licht van kleur is. Klop één voor één de eieren erdoor en na ieder ei een lepel bloem. Voeg op deze wijze al het bloem toe, daarna de vruchten en zoveel citroensap dat het geheel net vloeibaar blijft. Vul de vorm met het deeg en maak een holletje in het midden. Schik de hele amandelen in cirkels over de cake en bak ca. 2,5 uur in een voorverwarmde oven of tot een breinaald (of satépen/stokje) die in het midden wordt gestoken, droog uitkomt. Als de cake te donker wordt tijdens het bakken, dek dan de cake af met aluminiumfolie. Na het bakken kwartiertje laten afkoelen, uit de vorm halen en helemaal laten afkoelen. Wikkel in aluminiumfolie.

Geen opmerkingen: