vrijdag 6 november 2009

Seizoenstip van de dag: Spitskool en nitraat in groentenNu overal te koop: spitskool. Ragfijn snijden, wassen en even laten meebakken of stoven. Ook lekker in salades. Is neutraal van smaak, gezond en rijk aan kalium, calcium, vitamine C en foliumzuur. Het is een nitraatrijke groente. Dat laatste wil zeggen dat u moet oppassen met het combineren van vis en spitskool. Wat betekent dat nou eigenlijk?

Door nitraatrijke groente te combineren met vis, schaal- en/of schelpdieren kunnen voor het lichaam schadelijke en kankerverwekkende stoffen ontstaan. Vis en schaal- en schelpdieren kun je beter alleen combineren met een groente waar weinig nitraat in zit, zoals worteltjes, maar ook boontjes, broccoli, doperwten en rauwkost zonder sla (zoals tomaat, paprika, komkommer). Zie de berichten onderaan deze pagina, waarin dit advies wordt ontkracht. Prima nieuws dus!

Nitraatrijke groenten zijn spinazie, postelein, andijvie, paksoi, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, raapstelen, spitskool, venkel, radijs, rettich, waterkers en alle soorten sla.

Nitraatarme groenten
Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

Lees het bericht van het voedingscentrum van 10 oktober 2014:
Het Voedingscentrum trekt zijn advies om beperkt nitraatrijke groente te eten in. Mensen hoeven er voortaan niet meer op te letten hoe vaak per week ze nitraatrijke groenten als spinazie of sla eten.

Omdat juist in combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Nu blijkt dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico's.

Lees het volgende recente persbericht:

Persbericht: Nitraat in groente geen probleem

Het nadeel van nitraat in groente valt weg tegen de vitaminen en andere gezonde stoffen in deze voedingsproducten. Het EU-agentschap voor veilige voeding, EFSA, concludeert dit na onderzoek.

Slechts 2,5 procent van de Europeanen krijgt meer nitraat binnen dan de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid door het eten van te veel bladgroente, aldus het onderzoek. Bladgroenten als spinazie, andijvie en rucola bevatten van nature nitraat, dat in het lichaam omgezet wordt in het schadelijke nitriet. Vooral rucola bevat hoge waarden aan nitraat. Wie elke dag 47 gram rucola eet zit al aan zijn limiet. De onderzoekers stellen echter dat zo'n consumptie niet waarschijnlijk is voor lange tijd. Daarentegen bevatten groente en fruit ook veel gezonde stoffen. Wie dagelijks voldoende groente en fruit eet, beperkt de kans op kanker.

Geen opmerkingen: