maandag 30 november 2009

Banketletter, amandelspijs en gekonfijte sinaasappelschilletjes makenSpijs maken
Wil je zelf eens amandelspijs (ook wel amandelpers genoemd) maken? Voor 500 gram spijs: neem 250 gram gemalen amandelen (of maal de blanke amandelen zelf in een amandelmolen, kaasmolen of keukenmachine, kijk uit dat het niet te fijn wordt) en roer er 250 gram suiker door en maal alles nogmaals. Voeg rasp en sap van 1/2 citroen toe en bewaar in een goed afgesloten pot in de koelkast. Voor vandaag is het te laat om zelf spijs te maken, want je kunt deze het beste enkele weken van te voren maken. Dan is de smaak door het rijpen helemaal optimaal! De amandelspijs voor het verwerken op kamertemperatuur laten komen, evt. met water, losgeklopt ei of likeur (amaretto of andere likeur) soepel kneden. Een banketletter kan trouwens ook prima met de kerst worden gegeten!

Gekonfijte sinaasappelschilletjes (gewijzigd januari '12)
Het is mijn ervaring dat sinaasappelschilletjes in Nederland slecht verkrijgbaar zijn. Daarom hier het recept van gekonfijte schilletjes genoeg voor 1 jampot.
Geconfijte sinaasappelschil door FotoosVanRobin

Neem 3 sinaasappels en snijd de schil inclusief het witte deel tot het vruchtvlees in grove repen. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook. Na 10 minuten koken water afgieten. Voeg opnieuw water toe en herhaal voorgaande beschrijving. Voeg aan de uitgelekte schillen 200 gram suiker en 4,8 dl. water toe en breng aan de kook. Laat heel zachtjes 40 minuten pruttelen. Hou in de gaten of het niet teveel inkookt. Voeg dan 60 ml. water toe en laat verder pruttelen. Het is klaar als het wit van de schil doorschijnend en wasachtig is en zoet en niet bitter van smaak. Laat afkoelen in de siroop en giet in een brandschone pot. Kan direct worden gebruikt of maanden lang bewaard in het keukenkastje.

De snippers zijn lekker in een krentenbrood, door beslag van cake of taart, etc.

Een heel kort recept....
Ik heb een druk, maar leuk weekend achter de rug en ik zit weer boordevol energie! Aangezien het over een paar dagen Sinterklaas is, krijg je hier nog een ultrakort (heel weinig ingrediënten) recept voor een banketletter.

Banketletter

recept voor één grote letter

Benodigdheden:

* 450 gram diepvriesbladerdeeg (roomboter)
* 500 gram amandelspijs
* 1 losgeklopt ei
* evt. reepjes gekonfijte sinaasappelsnippers om te garneren

Bereiding:

Ontdooi het bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter. Snijd de deeglap doormidden en plak aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter. Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap. Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken. Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S (of een andere...) vormen. Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden C. bakken. Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!

Als variant kun je voor het bakken een aantal amarenekersen (kersen ingemaakt op likeursiroop) of gedroogde zure kersen in de spijsrol verwerken. Ook lekker om door de spijs te kneden zijn fijngesneden gekonfijte sinaasappelsnippers.


Geen opmerkingen: