dinsdag 20 oktober 2009

Sushi dag 1 & Japans vlees戴きます

Wij hebben regelmatig een tafel vol kleine schaaltjes, gevuld met allerlei lekkere dingetjes en rollen onze eigen sushi! Handgewikkelde sushi (temaki-zushi)is leuk voor een informeel etentje. Iedereen vult zijn eigen exemplaar zelf met vis, groenten en su-meshi (de gekookte en met azijn-suiker-zout aangemaakte rijst). Zie een paar foto's van onze laatste sushi-maaltijd. Natuurlijk kun je de sushi oprollen in een bamboemat. Maar op deze wijze kun je letterlijk een eigen draai geven aan de sushi. Later deze week volgen tips & recepten, zodat je zelf in het weekend sushi-inkopen kunt doen om daarna lekker sushi te eten. Afgelopen zondag was onze dochter (van 7) uit logeren. Wij aten samen. Als zij wel mee-eet, dan maak ik voor haar een apart (fondue)bord en vul de vakjes op met rijst, groeten en stukjes gerookte kip. Zij houdt niet zo van garnalen en rauwe vis. De nori-vellen waar de sushi in gerold wordt, kan worden vervangen voor wortelvellen. Het werkt hetzelfde als de nori-vellen, maar smaakt anders. In goed gesorteerde Japanse winkels te koop. Morgen meer over de ingrediënten....

Als je toch Japanse inkopen gaat doen, dan kun je direct de benodigdheden voor het volgende eigen recept meenemen: Japans vlees.
Benodigdheden:

* 600 gram (biologische) riblappen
* stukje verse gemberwortel 2 vingers, dik in plakjes
* 3 teentjes knoflook, gehakt
* 8 sjalotjes, gepeld
* 2 eetlepels mirin 14% alcohol (of medium sherry en 1 theelepel suiker)
* 3 eetlepels rijstazijn
* 1 deciliter donkere Japanse sojasaus
* paar druppels Thaise vissaus
* 2,5 deciliter heet water

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de sjalotten en het vlees, in een braadpan en breng aan de kook. Voeg de lappen vlees en de hele sjalotten toe en laat op een heel laag vuur ongeveer 2,5-3 uur tegen de kook aan gaarstoven. Keer zo nu en dan om. Lekker met witte rijst en broccoli of sperziebonen. Het vlees kan ook worden vervangen voor hamlappen of schouderkarbonades. De stooftijd is dan een uurtje korter. Itadakimasu! Eet smakelijk in het Japans.

Niet vergeten om deze week te kijken naar de laatste week van Master Chef op BBC2. Ik volg deze serie alweer een paar jaar en het is altijd leuk. Deze week dus de finale. Heb je het nog nooit gezien? Het gaat over hobby-koks, 'celebrity'koks of professionele koks. Deze keer gaat de serie over de laatste groep. Zij moeten elke week een ronde verder komen en moeten hun kunsten in de keuken vertonen. Vanavond is het van 21.00-22.00 uur. 21/10 van 21.15-22.00 uur. 22/10 van 21.00-22.30 uur. Ook op BBC, maar dan BBC1 op 21/10 is Jimmy's food factory en gaat over wat allemaal in supermarkteten zit.

Geen opmerkingen: