vrijdag 24 april 2015

Geroosterde bietjessalade met freekeh & gele paprika

Freekeh

Annemarie van Superfoot Lifestyle en Praktijk Buon Appetito is altijd bewust met eten bezig. Zij tipte mij over het graanproduct: freekeh. Ik kocht bij de AH een pak en ging er mee aan de slag. Volgens de producent van het merk wat ik kocht, bevat het meer voedingsstoffen dan gewone granen, vier keer zoveel vezels als zilvervliesrijst en twee keer zoveel eiwitten als witte rijst. Het eten van freekeh geeft snel een verzadigd gevoel en het hongergevoel blijft lang weg. Klinkt goed! En voor mij even belangrijk… het is ook erg lekker!

salade met geroosterde verse bietjes
Het koken van de freekeh in bouillon levert een mooie volle smaak op. Je kunt naar voorkeur en toepassing kiezen voor een vegetarische versie of een vleesbouillon. Ik koop als ik in Italië of Frankrijk ben altijd vele pakken bouillontabletten in verschillende soorten en smaken. Daar is ook een ruime keus aan biologische vlees- en groentebouilontabletten. De biologische runder- en kippenbouillontabletten die ik graag gebruik, koop ik bij een natuurvoedingswinkel bij mij in de buurt.

het blad van bieten
Gooi mooi fris en krakend vers blad van bietjes niet weg. Je kunt het kort even stoven in een beetje bouillon, beetje knoflook , olijfolie, of boter en op smaak gebracht met peper en zout door het gerecht heen scheppen of apart erbij eten. Jong bietenblad kun je ook als sla eten. En snijbiet is een groente waarvan je alleen het blad eet.

Freekeh salade met geroosterde bietjes

Lunchgerecht of hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • de bietjes:
  • ca. 1 kilo kleine verse zomer- of winterbietjes of krootjes, schoongeboend met water en groen eraf (maar bewaard)
  • 4 stuks steranijs, verkruimeld (ik plette ze in de vijzel)
  • peper/zout
  • 30 gram boter
  • aluminiumfolie
  • de dressing:
  • enkele eetlepels hazelnootolie
  • rode wijnazijn
  • zout/peper
  • de rest van de salade:
  • 200 gram ongekookte freekeh
  • 1 groente- of kippenbouillontablet
  • 400 gram gele of oranje babypaprikaatjes, gehalveerd – zaadjes eruit of 400 gram grote paprika’s in grove stukken
  • voor de linzen:
  • 300 gram gekookte (bruine) linzen
  • 1,5 tl. à 5 ml. Franse Dijon mosterd
  • 1 teentje knoflook, tot puree gemaakt
  • 2 el. olijfolie à 15 ml.
  • zout/vers gemalen peper
  • 100 gram hazelnoten, droog roosteren in koekenpan, daarna grof hakken
  • 125 gram harde (geiten)kaas, geraspt
  • evt. wat gehakte peterselie (voor de kleur)
  • platte ovenschotel
Bereiding:

Verwarm de oven tot 180 graden C. Wikkel elk bietje in alufolie of leg ze in een schaal en dek het na het kruiden zorgvuldig en hermetisch af. Maar eerst strooi je de steranijs erover en peper/zout en verdeelt de boter over de bietenpakketjes. Plaats in de oven tot ze gaar zijn. Bij mij duurde meer dan twee (!) uur (het waren winterbieten). Zomerbietjes zijn veel sneller klaar. Steek een satépen in een bietje en je merkt dat ‘ie er gemakkelijk doorheen glijdt. Dan is het bietje gaar.

Maak intussen de dressing door ½ tl. zout op te lossen in 2 el. rode wijnazijn en meng al kloppend zoveel hazelnootolie dat een mooie dikke lobbige saus ontstaat. Breng op smaak met gemalen witte peper.

Laat de bieten even afkoelen en haal dan het velletje eraf en snijdt in stukken en leg in de dressing en schep door. Zet apart (niet in de koelkast, tenzij je ze de volgende dag gaat eten) tot later gebruik.

Kook volgens de verpakking de freekeh gaar in water met de bouillontablet en nog wat extra zout.

Breng de linzen op smaak met de mosterd, olijfolie, knoflook, peper/zout. Schep goed door.

Schep de freekeh in de ovenschotel en verdeel de paprika erover en vervolgens de linzen en sluit af met de hazelnoten en de geraspte kaas.

Plaats in de oven en laat 20-25 minuten bakken op 200 graden C. tot de paprika zacht is. Neem twee lepels en schep de ovenschotel voorzichtig los, zodat het geen massieve massa meer is.

Verdeel dan de bietjessalade erover en schep nog eens voorzichtig door tot het een spectaculaire kleurencombinatie is geworden van oranje-geel en het rood van de bieten! Strooi als je wilt nog wat gehakte peterselie erover voor nóg meer kleur (en smaak).

Lekker met een glas licht gekoelde soepele rode wijn erbij.

Geen opmerkingen: