Kantoorpraatjes….
Op mijn werk wordt heel hard gewerkt, maar ook ‘gekletst’
over van alles en nog wat. Afgelopen week haalden we herinneringen op over
verjaardagen zoals ze ‘vroeger’ werden gevierd. En dan op het gebied van eten
& drinken. En blijkbaar zijn een aantal klassiekers ook tegenwoordig nog
steeds populair. Zoals een advocaatje met slagroom. De advocaat wordt meestal
kant en klaar gekocht. Maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Vandaag
krijg je het recept op mijn blog.
Op internet vond ik nog een leuk recept van advocaat, die ook lang te bewaren is. Want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe langer de houdbaarheid. De smaak komt dan ook verder tot ontwikkeling.
Op internet vond ik nog een leuk recept van advocaat, die ook lang te bewaren is. Want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe langer de houdbaarheid. De smaak komt dan ook verder tot ontwikkeling.
Bombardino
De advocaat is natuurlijk ook een goede basis voor een Bombardino. Een heerlijk wintersportdrankje uit Italië, met hete melk en evt. extra likeur. Zie hier het recept: Bombardino (+ Jägertee en havermoutkoekjes).
Na 9 maanden de geboorte van een heerlijk drankje…
Zo rond de wintermaanden zijn cranberry’s weer verkrijgbaar
bij supermarkten en groentewinkels. Koop eens een kilootje van die pittige,
zure veenbessen en meng met brandewijn en suiker. Laat 9 maanden ‘macereren’ in
een grote 2 liter weckpot, zeef de inhoud en kijk… een heerlijk drankje voor ná
de zomer als het weer koud en nat begint te worden!
Advocaat
Recept voor 1 liter
Benodigdheden:
- 6 eieren
- 200 gram suiker
- merg van ½ vanillestokje
- ½ fles brandewijn 35%
- een lege brandschone fles (spoel om met kokend water)
Doe de eieren met de suiker in een hittebestendige kom (die
geschikt is om boven een pan kokend water te hangen: au bain-marie). Vul een
pan met een laag water en breng alvast aan de kook. Klop de eieren en
vanillemerg tot een dik, wit en schuimig mengsel ontstaat. Schenk de brandewijn
er al kloppend bij. Hang de kom in de pan met kokend water, maar zorg dat het
water niet wordt geraakt.
Verwarm al roerend de eieren tot een gebonden vla
ontstaat. Doe de advocaat in de fles en bewaar in de koelkast. Deze advocaat is
op deze manier 2 weken houdbaar en wordt na enige bewaartijd ook beter van
smaak. Eet de advocaat in een klein glaasje met wat licht gezoete slagroom
erop. Geef een klein lepeltje erbij.
Cranberry-brandewijn (recept is 15.12.12 aangepast)
Voor 2 liter ‘likeur’
Benodigdheden:
- 1 kilo verse cranberry’s
- 1250 gram suiker
- evt. 1 pijpje kaneel
- 1 liter brandewijn 35%
- 4 liter weckpot of grote fles of afsluitbare pot, schoon geschrobd met soda, afgespoeld en als laatste met kokend water
Was de cranberry’s en breng in een bodempje water aan de
kook (in een niet aluminium pan) tot ze openspringen (kijk uit want het kan spatten). Doe de brandewijn, evt. kaneelpijpje en de
suiker in de pot en voeg de cranberry’s toe. Sluit de deksel en zet de pot op
een droge donkere plaats en vergeet ‘m negen maanden…. Maar de eerste dagen even schudden tot de suiker is opgelost. Zeef in een vochtige
theedoek en schenk in brandschone flessen. Lekker voor volgende herfst!
Naschrift: medio juli 2013, zojuist voor het eerst een klein glaasje geproefd en het is ontzettend lekker! Prachtig dieprood van kleur en heerlijk zoet en bijzonder fruitig. Zeker voor herhaling vatbaar!
Naschrift: medio juli 2013, zojuist voor het eerst een klein glaasje geproefd en het is ontzettend lekker! Prachtig dieprood van kleur en heerlijk zoet en bijzonder fruitig. Zeker voor herhaling vatbaar!
Reacties