vrijdag 28 oktober 2011

Soep van flespompoen met ras-el-hanout, kippenworstjes, puntpaprika en croutons


Verleidelijke flespompoenen
De halfjaarlijkse tandarts controle werd dit keer gecombineerd met een bezoek aan een Turkse winkel. Daar lagen mooie flespompoenen verleidelijk op mij te wachten, samen met bosjes koriander en verse platte peterselie.... Eén van de pompoenen en de koriander heb ik vandaag verwerkt in een gevulde soep. De andere wacht nog op inspiratie… 

De pompoenen worden in het Engels ook wel butternutsquash genoemd. Ze smaken zoet en verfijnd. Jammer dat ze niet in de supermarkten liggen. Dit soort pompoen hoeft niet geschild te worden, maar ik deed het wel. Voor bij de soep heb ik broodsoldaatjes (gebakken broodreepjes) gemaakt. Lekker gekruid met knoflook, een beetje ras-el-hanout en olijfolie. 

Een fluweelzachte mildzoete pompoensoep met koriander in een soepbord met in het midden een heerlijk kruidig heuveltje worst, stukjes puntpaprika bestrooid met enkele knoflookcroutons….


Soep van flespompoen met ras-el-hanout, kippenworstjes, puntpaprika en croutons

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • Voor de soep:
  • 1 flespompoen van 800-900 gram, geschild, draden eruit gehaald, in stukken gesneden, evt. een ander soort pompoen
  • 1 middelgrote ui in stukken
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el. gehakt korianderblad
  • kneepje citroensap
  • niet zoete chilisaus
  • 2 tl. ras-el-hanout kruiden
  • peper/zout
  • worcestersaus
  • Voor het garnituur (bergje in het midden):
  • 4 scharrelkippenworstjes (AH), of andere ‘verse’ worstjes
  • 2 zoete puntpaprika’s, middelgrote stukken gesneden
  • 1 tl. gemalen komijn
  • ½ tl. ras-el-hanout
  • peper/zout
  • Voor de broodsoldaatjes en croutons:
  • 6 boterhammen (liefst robuust landbrood)
  • 1 teentje knoflook, puree
  • olijfolie
  • mespunt ras-el-hanout

Bereiding:

Doe de stukken pompoen, ui, knoflook, 2 tl. zout, ras-el-hanout en scheut chilisaus in een kookpan en voeg zoveel kokend water toe, dat alles 2 vingers onder staat en ruim kan koken. Laat een kwartier koken tot de groenten zacht zijn. Bak intussen in een beetje olijfolie de worstjes gaar, snijd in plakjes. 

Bak in het bakvet van de worstjes de paprika en kruiden gaar. Doe de worstplakjes bij de paprika en bak even samen voor een minuutje. Breng op smaak met peper en zout. 

Meng enkele eetlepels olijfolie met knoflook en ras-el-hanout en verdeel dit met een kwastje over de boterhammen. Bak in een matig hete koekenpan tot goudbruin. Ik heb ze in de broodrooster (met apart inzetrooster) geroosterd. Het resultaat was heel goed. Laat op een rooster afkoelen. 

Pureer de soep tot fluweel. Roer de koriander erdoor. Breng op smaak met citroensap, paar druppels worcestersaus, peper en zout. 

Snijd een boterham tot dobbelsteentjes. De rest in repen. Schep soep in diepe borden. Verdeel het worst-paprikamengsel als een heuveltje in het midden van de soep. Als laatste wat croutons erover. Serveer de broodsoldaatjes op een schaaltje apart bij de soep.



Geen opmerkingen: