De varkenswangen van dit recept lagen in de vriezer te
wachten op inspiratie. En op het juiste herfstweer! Want stoofvlees past wat
mij betreft bij koud weer. De bokbier past ook helemaal in het seizoen en zo is
het cirkeltje rond! Je kunt het bier ook bij dit gerecht drinken. Is weer
helemaal in tegenwoordig om bier te drinken. Hoewel ik ervoor heb gekozen om
juist veel minder alcohol te drinken. Na het lezen van het boekje ‘Op je gezondheid’
van René Kahn is bij mij het roer definitief om! En ik kan niet anders zeggen
dan dat het mij prima bevalt. Ik slaap beter, ben beter geconcentreerd, voel me
energieker en val bovendien een paar kilootjes af. Binnenkort zal ik wat
recepten plaatsen van alcoholvrije drankjes voor de winter.
Bij de hutspot
De kruiderijen van het stoofvlees zijn gekozen om bij
hutspot te eten. Peen & uien zijn meestal toch wat zoet en dat heeft een
hartige tegenhanger nodig. Daarom gebruik ik naast de Johannieter Jopen bokbier
en stroop ook Japanse sojasaus. De nootmuskaat, kruidnagels en laurierbladen
geven het een kruidige twist.
De bereidingswijze
Je kunt de stoofpan op een sudderplaatje zetten, maar ik
zette de pan in de oven. Je hebt er zo geen omkijken naar. Na ruim drie uur
stoven zijn de wangetjes heerlijk zacht. De jus kook je nog wat in, zodat de
smaak geconcentreerder wordt. Je kunt het ook in de römertopf klaarmaken. Als
alternatief kun je ook schouderkarbonades nemen.
Slow cooked varkenswangen met bokbier
Voor 4 personen
De benodigdheden:
- 1 kilo (biologische) varkenswangen op kamertemperatuur, ik bestelde ze bij Ok vlees
- 1 flesje Johannieter Jopen bokbier à 33 cl.
- 10 ml. Japanse sojasaus
- ¼ tl. à 5 ml. geraspte nootmuskaat
- 3 kruidnagels
- 3 blaadjes laurier
- 1 el. à 15 ml. keukenstroop of bruine basterdsuiker
- Vers gemalen peper, zout
- Ca. 250 ml. heet water
- Een ovenvaste braadpan
Kijk
halverwege en roer even door. Haal het vlees uit de jus en laat de jus op hoog
vuur flink inkoken tot ca. de helft. Breng op smaak met peper en proef of nog
extra zout nodig is.
Lekker bij hutspot, maar ook lekker om met andere
stamppotten te eten. Zoals rodekool, zuurkool, (stamp)spruiten, witte of groene
kool of boerenkool. Ook met aardappelpuree of rijst heel lekker.
Reacties