Kruiden en specerijen: dille, dragon, koriander, komijn, basilicum, oregano, rozemarijn en munt

Dille
Dille – Anethum graveolens
Het aromatische gevederde blad smaak zacht naar anijs. Het rauwe blad is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en smaakt heerlijk in visgerechten, salades, sauzen en dressings. Dillezaad is rijk aan minerale zouten. Zeer geschikt om dus om toe te passen bij een zoutarm dieet. Thee van dillezaad is goed voor de spijsvertering. Bak eens wat zaadjes mee in brood of cake, de frisse en aromatische smaak is heel bijzonder!



Dragon – Artemisia dracunculus
De Franse variant heeft een zoete, licht peperachtige anijssmaak. Dit kruid verbetert de smaak van ei, kip en visschotels, en wordt ook gebruikt als basis voor salade dressings. Dragon is vooral bekend van klassieke sauzen als béarnaise. Gebruik dragonthee vanwege de eetlustopwekkende werking. De verse toppen voeg je het laatst toe aan gerechten. Het hoge gehalte vitamine B-6 draagt bij aan de weerstand en een goede spijsvertering. De mineralen ijzer en mangaan zijn aanwezig in overvloed. Mangaan is belangrijk bij de botopbouw. Combineer beide mineralen liever niet met calcium (zoals kaas of yoghurt), dit werkt de opname in het lichaam tegen.

Koriander – Coriandrum sativum
Korianderblad
Of je houdt van het frisgroene kantachtige blad van koriander of je haat het! Het is een van de oudst bekende kruiden en liefhebbers hebben geluk want koriander is in staat om schadelijke stoffen zoals cadmium en lood te binden en via de darmen uit te scheiden. Deze ‘zware’ metalen krijg je binnen via voedingsmiddelen zoals schaaldieren, vis en groenten van de volle grond. Bijzonder is dat het blad én het zaad van koriander veel vitamine-C bevat. Opvallend is het hoge gehalte vitamine K. Deze vitamine werkt mee aan de bloedstolling en stofwisseling van de botten. De antibacteriële werking van koriander gaat ontstekingen zoals aften in de mond tegen. Korianderblad- en zaad is heerlijk in Aziatisch getinte gerechten. Voeg het blad op het laatste moment toe en laat het niet meekoken. Het zaad is vaak onderdeel van kerriemengsels en wordt als poeder gemalen.

Korianderzaad
Komijn – Cuminum cyminum
Komijnzaad
De kruidige en warme smaak van komijn is heerlijk in stoofgerechten en dressings. Het heeft een vaste plaats in de Mexicaanse en de Aziatische keuken. Het is een van de ingrediënten van kerrie. Het zaad bevordert de spijsvertering, verlicht krampen en diarree en heeft opwekkende en stimulerende eigenschappen. De smaak komt het meest tot zijn recht als je de zaadjes zelf roostert in een droge koekenpan en vervolgens in een vijzel of oude koffiemolen fijn maalt.



Basilicum – Ocimum basilicum
Deze warmte- en zonminnende plant is vol van geur en complexe smaken. Meng lekker veel verse blaadjes door salades of wrijf het fijn in de vijzel met noten, zaden, harde kaas en knoflook en verdun het met olijfolie. Zo maak je een kruidige pesto. Dan krijg je op een smakelijke manier veel waardevolle mineralen binnen zoals calcium, ijzer en kalium. De ruime hoeveelheden magnesium, mangaan, fosfor en zink zijn ook de moeite waard. Magnesium is belangrijk omdat 20% van West-Europese mensen hiervan een tekort hebben. Vaak is de oorzaak een ongezond eetpatroon. Je krijgt dan last van spierkrampen, vermoeidheid en je voelt je lusteloos. Ook kun je er prima een thee van zetten door enkele fijngehakte blaadjes 8 minuten in kokend water te laten trekken. Hiermee los je hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn of darmproblemen op.

Oregano vers en gedroogd
Oregano – Origanum vulgare
Dit keukenkruid lijkt qua smaak op marjolein en majoraan. Oregano wordt veel gebruikt in de Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse keuken. Het kruid heeft een zoete en kruidige smaak. De verse blaadjes smaken goed in salades en dressings. Voeg gedroogde oregano toe aan stoofpotten en in het bijzonder aan gerechten met tomaat. Maak ook eens pesto van verse oregano, een lekkere en gezonde variatie. Het zit vol met stoffen waar je lijf blij mee is! Zo zorgt het ervoor dat je natuurlijke afweer op pijl blijft. Oregano combineert ook goed met rozemarijn, tijm en salie.


Rozemarijn – Rosmarinus officinalis
De naaldjes van deze heester smaken en ruiken aromatisch, harsachtig en sterk. De Egyptenaren gebruiken het al en dat is niet voor niets. Takjes rozemarijn kun je rustig uren laten meestoven in hartige gerechten. Kneed eens wat fijngehakte rozemarijn door het brooddeeg. Gebruik de olie bij de massage en ervaar de gunstige uitwerking bij een slechte bloedsomloop (lage bloeddruk, koude voeten). Doe dit niet als je zwanger bent. Een fijne manier om wakker te worden is het nemen van een verkwikkend ochtendbad waaraan je 5 druppels rozemarijn- en 2 druppels lavendelolie toevoegt. Een kruidenstoombad van 4 liter kokend water met 4 druppels pepermuntolie en 4 druppels rozemarijnolie opent de poriën, reinigt de huid en holtes en is weldadig bij hoofdpijn! Een scrub van ½ kop zeezout met 60 ml. rozemarijnolie zorgt voor een mooie gladde huid en heeft een opwekkende werking. De scrub spoel je af met warm water, waarna je een vochtinbrengende crème inmasseert.

Munt – Mentha
Het is de moeite waard om dit veelzijdige geurige kruid in de tuin of in een pot op het terras in de halfschaduw te kweken. Er zijn vele soorten zoals chocolademunt, appelmunt en de groene munt (ook vaak Marokkaanse munt genoemd). De authentieke muntthee trek je van de toppen van de plant samen met groene thee en is verfrissend en maag zuiverend. Bij het eten van munt maak je meer speeksel aan en dat is goed voor de (voor)vertering. Het fijngehakte blad is o.a. heerlijk in (fruit)salades, drankjes, bij doperwtjes en aardappelen. Wrijf als je last hebt van hoofdpijn eens wat munt over je voorhoofd en neus. Zodra je de geur van munt ruikt, verdwijnt misselijkheid als sneeuw voor de zon. Leg eens wat gekneusde munttakjes op een insectenbeet en weg is de jeuk! Sprenkel enkele druppels pepermuntolie op het hoofdkussen en je hebt geen last van vervelende muggen. De olie werkt in een verdamper kalmerend bij stress en onrustgevoelens.

Reacties