vrijdag 26 februari 2016

Zhug (sahawiq), tortilla of taco met gebakken bonen en salade met zhug


Wat is zhug en hoe gebruik je het?
Zhug, sahawiq of skhug is een pasta en komt van oorsprong uit Jemen. Een variatie met tomaat wordt in Israël gegeten bij shoarma. En het wordt ook graag bij hummus gegeten. In Jemen wordt het gegeten bij gerechten zoals malawach een plat brood en jachnum, kleine opgerolde broodjes. 

Feitelijk gebruik je het om gerechten te kruiden. Denk dan aan stoofpotten, soepen en sauzen. Maar ook als dip of als basis voor een salade. De kleur is afhankelijk van het soort peper dat wordt gebruikt: rode of groene peper. Er zijn varianten met verse en met gedroogde chilipeper.

De zhug van Verstegen én verse
In een berichtje in de Allerhande las ik vorige week voor het eerst over zhug. De omschrijving dat het een zeer pikant kruidenmengsel is, sprak mij direct aan. Volgens de verpakking om gehakt mee te kruiden. Maar ik heb er een salade mee op smaak gebracht. De verse zhug is natuurlijk een heel ander product dan een zakje poeder. Daarom geef ik óók het recept van de échte verse variant. 

Je krijgt een flinke portie, dus misschien kun je het halveren. Of proberen om de helft in te vriezen. Het is in de koelkast een week houdbaar. Waarschuw iedereen even als je het hebt gegeten, want in de versie van Verstegen én de verse variant is de knoflook heel duidelijk aanwezig!

Zhug

1 tl. = 5 ml.
  • 50 gram gedroogde en gemalen chilipepers (je kunt ze even weken in wat heet water)
  • 8 teentjes knoflook
  • 150 g korianderblad
  • 2 tl. gemalen komijn (lekkerst als je het zelf maakt van komijnzaad: even in een droge koekenpan roosteren en dan in een vijzel of oude koffiemolen fijn maken, of juist een beetje grof, net waar je zin in hebt)
  • 2 tl. korianderzaad
  • 1 tl. zwarte peperkorrels
  • 2 tl. gemalen kardemom (neem het liefst hele groene kardemompeulen en maal de zwarte zaadjes in de peulen zelf, dat is zo smaakvol en ruikt lekker naar citrus)
  • ¼ tl. gemalen kruidnagel
  • ²/3 tl. zout
Bereiding:

Maal alles fijn in een foodprocessor en voeg evt. wat extra water of olijfolie toe.

Internationaal jaar van de peulvrucht
De Verenigde Naties heeft dit jaar uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht! De zhugsalade (met gedroogde tuinbonen, ook peulvruchten) aten wij met de gebakken bonen, die dus helemaal passen bij dit jaar. De salade maakte ik van avocado, tomaat, komkommer, olijfolie, verse korianderblad, little gem (bladsla), gedroogde, gekookte en gepelde tuinbonen (Marokkaanse winkel) en limoensap. En de salade bracht ik dus op smaak met de zhug van Verstegen. Je kunt de tuinbonen ook met de gebakken bonen meebakken.

De gebakken bonen maakte ik van kidneybonen, maar daar kun je elke peulvrucht voor nemen die je maar lekker vindt. Ook gewoon een blik Hollandse bruine bonen! De gedroogde tuinbonen zou je eens moeten proberen, dat is de moeite waard. Ze smaken anders dan verse exemplaren. Ik hou zelf niet van verse tuinbonen, maar de gedroogde vind ik wel lekker. Je weekt ze een nacht in water en kookt ze dan 1 tot 2 uur in water tot ze gaar en zacht zijn. Dan haal je de taaie buitenschil eraf en kun je ze eten. Bijvoorbeeld door een salade.

Taco’s of tortilla’s met gebakken kruidige bonen en zhug salade
Voor 4 (hongerige) personen

1 tl. = 5 ml.
  • Voor de gebakken bonen:
  • 1 literblik uitgelekte bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui, gesnipperd
  • Snuf piment of gemalen kruidnagel
  • 1 ½ tl. gedroogde oregano
  • 1 tl. paprikapoeder
  • Flinke snuf gerookte paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • Vers gemalen peper
  • (kruiden)zout
  • Scheut worcestersaus
  • Voor de salade:
  • 2 grote avocado’s of 4 kleine (tegenwoordig zie je in verschillende supermarkten dat ze kleine avocado’s in netjes verkopen, dat is ideaal, voordelig en ze zijn altijd goed is mijn ervaring)
  • 200 gram kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • ½ komkommer, met schil in blokjes
  • Een bosje verse koriander, gehakt
  • 200 gram gedroogde en gekookte tuinbonen (als je ze niet kunt krijgen, neem dan verse of neem iets meer van de andere ingrediënten)
  • 1 of 2 little gem, gesneden (of neem andere sla naar smaak)
  • Olijfolie en sap van ½ limoen
  • Zhug (Verstegen bij AH en andere supermarkten) + snuf zout
  • Evt. 1 fijngesneden rode verse chilipeper
  • Taco’s of tortilla’s

Bereiding:

Bonen: bak de ui in een scheutje olie tot ze glazig worden. Voeg dan de bonen, tomatenpuree en kruiderijen toe. Laat op zacht vuur een kwartier pruttelen, voeg af en toe een scheutje water toe als het te droog wordt. Roer af en toe.

Verwarm intussen de tacoschelpen in de oven. Of verwarm de tortilla’s volgens de gebruiksaanwijziging.

Salade: meng op het laatst moment alle ingrediënten voor de salade en proef of nog zhug of zout nodig is. Schep de bonen in een mooie schaal en serveer de salade erbij. Je eet het door de gebakken bonen in de tacoschelpen te scheppen en daar lekker ruim de salade over te verdelen, of een regel bonen over de tortilla's te verdelen gevolgd door salade, rol strak op en snijd doormidden. Geef er veel servetten bij… want dit kun je niet netjes eten!



1 opmerking:

bespaarzuinig zei

Erg bedankt voor de linkjes naar de recepten voor Jachnun en malawach.
Ik at beiden jaren geleden in Israël en was er dol op! De Zhug maakte ik al eens (erg lekker!). De andere twee recepten ga ik zeker ook nog eens maken.

Jemenitische recepten kom je weinig tegen op het Nederlandse www. Erg leuk dat je erover schrijft!