zondag 17 januari 2016

Runderstooflappen en runderwang in port-pruimensaus



Eet in kleuren!
Groente en fruit zijn er in allerlei kleuren. Rood, paars, geel, wit, groen, oranje, blauw, crème. Er is veel onderzoek gaande naar de stoffen die zorgen voor deze kleur. Deze bioactieve stoffen lijken een goede bijdrage te leveren voor jouw gezondheid. Vandaag zoom ik in op de kleur paars en blauw. De anthocyaninen daarin zijn verantwoordelijk voor de kleur. Het zijn krachtige antioxidanten en ook stimuleren ze beschadigde cellen om zichzelf te vernietigen voordat ze in kankercellen veranderen.

Blauwe en paarse groenten- en fruitsoorten zijn kersen, frambozen, bosbessen, pruimen, rode grapefruits, bloedsinaasappelen, blauwe druiven, bramen, truffelaardappeltjes en rode kool. Er zijn ook paarse varianten te koop van groenten zoals wortelen, brocolli, bloemkool, mais en (eikenblad)sla.

Variëren, variëren, variëren
Het toverwoord voor een gezonde voeding is afwisseling! Eet alle kleuren van de regenboog en je zorgt dat jouw lijf veel verschillende bioactieve stoffen binnenkrijgt. Want elke kleur heeft zijn eigen specifieke stoffen. Binnenkort lees je meer over de andere kleuren.

Heerlijk stoofvlees met rode kool
Ik bestel mijn biologische vlees regelmatig bij okvlees (online). Twee weken geleden kwam er weer eens een bestelling mijn kant op. Ik maakte een grote pan stoofvlees van de runderlappen en runderwang. Het vlees sudderde 2 ½ uur op 120 graden in de oven in een jus van rode wijn, rode port, knoflook, gewelde pruimen (met anthocyaninen), rozijnen, balsamicoazijn, laurier en tijm. Deze volle smaken vullen de krachtige smaak van dit mooie vlees goed aan. Zeker de runderwang is een bijzonder stuk vlees. Het is echt werkvlees want een koe kauwt wat af in zijn leven! Door het slowcooked heel zachtjes te garen, krijg je botermals vlees.

Rode kool erbij…
Met de pan rode kool erbij wordt het een echte winterse maaltijd. Mmmm een pan dampend stoofvlees, rijst of gekookte aardappeltjes en de rinse rode kool (mét de anthocyaninen).

Runderstooflappen en runderwang in port-pruimensaus
hoofdgerecht voor 8 personen

Benodigdheden:

  • 1,3 kilo runderstoofvlees op kamertemperatuur, ik nam de helft runderstooflappen en de helft runderwang, in blokjes gesneden
  • 1 bol knoflook, gewassen en overlangs doormidden gesneden
  • 2 grote uien, kleingesneden
  • enkele blaadjes (vers) laurierblad
  • 1 ½ maattl. à 5 ml. gedroogde tijm
  • 2 dl. rode port
  • 3 dl. rode wijn
  • 1 liter heet water, je gebruikt waarschijnlijk niet alles…
  • 1 dl. balsamicoazijn
  • 300 gram gedroogde pruimen, kleingesneden
  • een handje rozijnen
  • zout en vers gemalen peper
  • olie of (eendenvet) voor te bakken
  • een stoofpan voor in de oven
  • Voor de rode kool:
  • 1 of 2 appels (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de kool), in blokjes
  • een flinke scheut rode wijnazijn
  • 2 eetlepels bessengelei (ik nam de druivengelei die mijn moeder zelf maakt van druiven uit haar eigen tuin), het gaat erom dat je een fruitig en zoet tegenwicht geeft voor het zuur van de azijn
  • een flinke snuf pimentpoeder of kruidnagelpoeder
  • 1 tl. gemalen kaneel
  • zout
  • 1 el. maizena

Bereiding:
Dep het vlees goed droog  en strooi er zout over. Bak in delen rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en voeg de ui toe. Laat even kleuren en voeg alle ingrediënten (behalve het water) voor het vlees bij de ui in de pan. Breng aan de kook en voeg het vlees erbij. Schenk zoveel heet water bij het vlees, dat het net niet helemaal onder staan. Roer er twee theelepels zout door en plaats in het midden van de oven op 120 graden C. (onder- en bovenwarmte). Laat 2,5 uur zachtjes sudderen tot het vlees zacht is. Haal het vlees uit de jus (zorg dat je zoveel mogelijk pruim, knoflook en rozijn er tussen uit haalt) en zet de pan op het vuur. Laat op hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft. Neem een staafmixer en pureer de inhoud. Schep het vlees terug, maal er verse peper over en proef of er nog zout bij moet.

De rode kool: snijd de rode kool in vieren en rasp zo fijn mogelijk (ik neem de mandoline). Voeg alle ingrediënten toe (behalve de bessengelei) en schenk er een scheut water bij en wat zout. Laat zachtjes koken tot de kool helemaal zacht en gaar is. Kijk af en toe of er nog wat water bij moet. Het koken duurt ongeveer drie kwartier. Roer dan de gelei erdoor. Maak een papje van de maizena met water en roer dat door de kool. Laat nog even koken en proef of er nog azijn of zout bij kan.

Eet de stoofpot met de rode kool en erbij een gekookt aardappeltje (aardappelpuree of rijst is ook lekker).

1 opmerking:

Tina zei

Dit is altijd zo lekker! Heb het al wel eens vaker gemaakt, wellicht niet zo lekker als dat jouw gerecht er uit ziet!