woensdag 21 januari 2015

(winter)salade met rookworst van Liesbeth


(Winter-)salade met rookworst
Na een aantal behoorlijk arbeidsintensieve recepten dit keer een makkelijk recept, met rookworst in de hoofdrol. Rookworst van de duurzame slager uiteraard. De basisingrediënten zijn, naast de rookworst, aardappel, appel en ui: een heerlijke combinatie. Aangevuld met één of meerdere beetgare groentes (varieer hierin: zo smaakt het elke keer weer anders), en op smaak gebracht met (verse) kruiden en een lichte dressing.

Heb je liever een vegetarische salade, vervang dan de rookworst voor een vegetarische variant (bijvoorbeeld van Albert Heijn) of laat de worst gewoon weg. Ook lekker met gerookte kip!

Ingrediënten:
  • 1 rookworst
  • 6 middelgrote aardappels
  • 2 appels
  • 1 rode ui
  • 1 stronk broccoli en/of
  • 250 gram speciebonen en/of
  • 2 winterwortels en/of
  • 1 venkelknol
  • Paar takjes platte peterselie
  • Bosje bieslook
  • Peper en zout
  • 2 hard gekookte eieren
Voor de dressing:
  • 4 el Griekse Yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 2 el citroensap
  • Scheutje gembersiroop
  • Peper en zout
  1. Begin met het wellen van de rookworst: zet de worst op met koud water en laat op laag vuur tegen de kook aankomen. Zet de warmtebron uit zodra het water begint te koken. Leg de worst op een bord en laat afgedekt afkoelen tot lauwwarm.
  2. Schil de aardappel, snijd ze in blokjes en kook ze kort: ze moeten stevig blijven.
  3. Maak de groente schoon, snijd ze in kleine roosjes of plakjes en blancheer ze: kook water met zout, voeg de groente toe, kook ze kort. De kooktijd is afhankelijk van de soort groente: broccoli is bijvoorbeeld sneller klaar dan winterwortel. Spoel ze daarna af met koud water zodat het kookproces direct stopt.
  4. Snijd de appels in blokjes die even groot zijn als de blokjes aardappel.
  5. Snijd of knip de kruiden in kleine stukjes.
  6. Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar.
  7. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
  8. Meng voor de dressing de ingrediënten. Proef de dressing en voeg eventueel nog wat mosterd, citroensap of gembersiroop toe.
  9. Meng de salade met de dressing en garneer met de partjes ei en een paar takjes bieslook en platte peterselie.



Geen opmerkingen: