zondag 30 november 2014

Gratin van zoete aardappel & aardappel met krokante laag van speltvlokken


Deze gratin met zoete aardappel is bijzonder lekker en kan zonder zuivel
Inmiddels staan er op mijn blog verschillende recepten met zoete aardappel. Niet zo lang geleden blogde ik nog enthousiast over dit zoete knolletje en maakte er met kerrie gekruide pannenkoekjes mee: zoete aardappel. Dit keer geef ik het recept van een gratin van half zoete aardappelen en half gewone aardappelen. Bijzonder door de krokante laag van speltvlokken, panko en een handje geraspte kaas. Als je geen zuivel wilt of mag gebruiken, dan kun je de kaas ook weglaten.

veelzijdig...
Dit is echt zo'n veelzijdig bijgerecht, want je kunt het eten bij vis, vlees, salade of groenten. En mijn dochter vond het ook lekker. 

Gratin van zoete aardappel & aardappel met krokante laag van speltvlokken

Recept voor 6 personen, als bijgerecht, 4 personen als hoofdgerecht (maak er dan een salade bij).

Benodigdheden:
  • 500 gram geschilde zoete aardappel, in hele dunne plakken (ik nam de mandoline voor het schaven) en nagedroogd met een schone theedoek 
  • 500 gram geschilde vastkokende aardappel, in hele dunne plakken (ook op de mandoline) en nagedroogd met een schone theedoek
  • 250 ml. ongezoete amandelmelk (Alpro) (of andere melk, je kunt ook bouillon nemen, dan zou ik het ei weglaten)
  • 1 groot ei, of 2 kleine eieren
  • zout/vers gemalen peper
  • paneerlaag:
  • 50 gram panko (Japans paneer'meel') of grof gemalen beschuit of gedroogd broodkruim
  • 75 gram speltvlokken
  • 50 à 75 gram belegen kaas
  • hulpmiddelen:
  • een ovenschaal
  • aluminiumfolie
Bereiding:

Kluts het ei door de amandelmelk en breng licht op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden C. (boven- en onderwarmte). 

Meng de beide soorten aardappel. Verdeel de helft mooi gerangschikt over de ovenschotel en bestrooi met zout & peper. Wees niet te zuinig want anders smaakt het straks flauw. De zoete aardappel kan wel wat zout en peper gebruiken. 

Verdeel dan een 2e laag en bestrooi weer met zout & peper. Roer nog even de eiermelk door en giet het voorzichtig op een plaats aan de zijkant in de schotel, zodat de peper & zout die je net tussen de aardappelschijfjes hebt gestrooid niet direct wordt weggespoeld. Beweeg de schotel, zodat het mengsel gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld. 

Meng de panko, kaas en speltvlokken en strooi over de aardappels. Leg er aluminiumfolie (of een deksel) over, zodat de schotel helemaal is afgesloten. Plaats in de oven op 200 graden C. en laat 30 minuten bakken. Haal dan de folie eraf en laat nog 15 minuten bakken tot de schotel gaar en goudbruin knapperig is. Controleer of het gaar is door met een vleesvork of satépen in de aardappels te prikken. Zet anders nog wat langer in de oven.

Geen opmerkingen: