Geroosterde wortelen
De supermarkt waar ik de
wortelen voor dit recept kocht, blinkt vooral uit in goedkope limonade in grote
flessen. En een mooie keuze in groentes die ook nog eens lekker goedkoop zijn.
Hier liep ik tegen een prachtige doos met wortelen aan, in verschillende
kleuren; van bleekwit, via geel en oranje naar diep donkerrood. Meteen kopen
natuurlijk en thuis uitproberen. Ik heb hier een heerlijk recept voor wortelen
die (even voorgekookt) in de oven worden geroosterd. Ze karamelliseren en de
smaak wordt zoeter en intenser dan wanneer je ze kookt. Zo lekker dat ik hier
thuis zelfs een niet-wortel eter enthousiast kreeg voor deze geroosterde
wortelen.
Voor de geroosterde
wortelen heb je het volgende nodig:
- 500 gr. wortelen, geschild en in lange repen gesneden
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel honing
- 2 teentjes knoflook, gekneusd
- een handjevol verse rozemarijn en tijm
- een scheut olijfolie
- een scheut balsamico azijn
Verwarm de oven voor tot 200 graden C.
Kook de wortelen in ruim water met
wat zout in 10 minuten beetgaar. Voeg ook de knoflook, rozemarijn en tijm toe.
Giet de wortelen af, maar bewaar
knoflook en kruiden. Laat ze in de pan even uitwasemen en doe er de honing,
olie en azijn bij. Doe dit als de wortelen nog goed warm zijn. Schud alles goed
door elkaar.
Stort de hele inhoud van de pan op
een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak de wortelen nog een kwartiertje
in een warme oven, tot ze een licht gekarameliseerd laagje hebben.
Ze zijn heerlijk als bijgerecht; wij
aten ze bij een biefstukje met frites.
Reacties