donderdag 4 september 2014

Kruidige rode linzensoep

Kruidige rode linzensoep
Na een heerlijke zomervakantie waarin we regelmatig de barbecue gebruikten is het hier nu weer tijd om met werk en school te beginnen. De avonden worden duidelijk weer korter en zelfs bij mooi weer is het wat frisser dan we in de zomer gewend waren. Stiekem verheug ik me ook wel altijd een beetje op de herfst. Een mooi jaargetijde er is veel te beleven ook op culinair gebied. Soep is daar een voorbeeld van. Ik hou erg van het huiselijke gevoel dat een heerlijk geurende pan soep in de keuken geeft.

nazomersoep...
Deze keer een voorbeeld van zo’n heerlijke ‘nazomer’ soep, vol met gezonde en lekkere ingrediënten, vegetarisch en prima als lunch met wat (zelfgebakken) brood.


Voor deze soep heb je het volgende nodig (afb. 1):
  • 200 gr. rode linzen
  • 1,25 l. kokend water
  • 3 bouillonblokjes (groente, kip of tuinkruiden) 
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels komijnzaadjes
  • olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 aardappeltjes, in blokjes
  • 2 worteltjes, in blokjes
  • 1 klont boter
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel harissa (Tunesische saus van pepers en paprika)
  • gebruik evt. sambal

Giet een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit de gehakte ui langzaam tot ze glazig wordt (afb. 2). Voeg knoflook toe en laat nog even mee fruiten. Daarna de linzen, paprikapoeder, bouillonblokjes, aardappel, wortel en het water toevoegen en het geheel aan de kook brengen (afb. 3 + 4). Laat de soep zo’n 40 minuten rustig doorkoken. Als de soep te dik wordt kun je nog wat water toevoegen.

Verwarm ondertussen een koekenpan en rooster hierin de komijnzaadjes tot je ze goed begint te ruiken. Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken. Daarna de boter en de harissa toevoegen en alles tot een glad sausje roeren (afb. 5). Dit sausje aan de kokende soep toevoegen.

Tot slot met de staafmixer (of in de blender) de soep pureren.
Naar smaak nog wat zout, peper en evt. maggi toevoegen en opdienen in koppen met wat versgehakte peterselie er overheen gestrooid (afb. 6). Een heerlijke, voedzame en kruidige soep!

Geen opmerkingen: