vrijdag 18 april 2014

Volkorenpenne met rode paprikasaus, kerstomaatjes en kikkererwten


Moe, moe, moe
Al jarenlang heb ik in de vroege voorjaarsmaanden last van (voorjaars)moeheid. En als dan ook nog eens de klok een uur vooruit wordt gezet, dan ben ik bijna continu moe. Blijkbaar stribbelt de tijdklok in mijn lijf tegen (het lichaam heeft niet één biologische klok, maar vele die op cellulair niveau werken). Wil je er meer over lezen: biologische ritmes.

En toch is de lente mijn favoriete seizoen. Langzamerhand komt er een waas van groen om de bomen, en het lichtgroene blad van struiken en planten loopt uit. Bloesems, blauwe druifjes, narcissen…. als ik de tuin in loop dan geurt het pittig fris en licht geparfumeerd. In de vroege ochtend is het nog vrij koud, maar de zon warmt het buiten al lekker op.

Mooie rode paprikasaus, tomaatjes en kikkererwten 
Doordeweeks heb ik niet altijd zin om urenlang met het eten bezig te zijn. De saus van dit recept is gemaakt met een pot gegrilde rode paprika en andere makkelijke ingrediënten van de Jumbo. Maar dergelijke potten met kant & klare gegrilde paprika’s kun je overal kopen. Of als je er zin in hebt, zelf maken. Snijd dan de paprika’s in vieren, haal de zaadlijsten eruit en rooster met het vel naar boven, onder de gril tot het velletje bubbelt en hier en daar zwart wordt. Dan kun je de velletjes er met een klein mesje zo afstropen.

Pittige variant
Voor mijn dochter heb ik eerst wat in een kleine ovenschotel geschept en pepte daarna voor mijzelf en mijn man de pastaschotel op door er lekker veel chilipeper en gemalen peper door te mengen. De pasta is lekker met een gemengde salade met rucola. Maak de sla aan met olijfolie, citroen, zout/peper en een paar kruimels suiker.

Volkorenpenne met rode paprikasaus, kerstomaatjes en kikkererwten

hoofdgerecht voor 4 personen
  • 1 pot gegrilde rode paprika (of gril er zelf 2), gepureerd incl. vocht
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 rode paprika, in smalle reepjes
  • 300 gram zoete kerstomaatjes, gehalveerd, hele grote in vieren gesneden
  • 400 grams blik kikkererwten, uitgelekt
  • 400 gram volkorenpenne
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 el. à 15 ml. balsamicoazijn
  • 150 ml. water of bouillon
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 tl. Herbes de Provence en 1 tl. oregano
  • zout\peper
  • chilipoeder naar smaak
  • 150 gram geraspte licht bel. Wapenaerkaas (geitenkaas is ook heel lekker)
  • olijfolie voor te bakken
  • evt. aangemaakte groene salade met rucola
  • ondiepe ovenschaal
Bereiding:

Zet alvast een grote pan met water op het vuur. Kook de penne in gezouten water (het kookwater moet echt naar zout smaken), gedurende het bereiden van de saus, gaar (meestal een minuut korter dan op de verpakking staat). Bak de ui in 1 à 2 el. olijfolie tot ze glazig zien. Voeg de knoflook en de paprika toe en laat een paar minuten bakken. Roer de azijn, kruiden, paprikapuree, tomatenpuree, water en kikkererwten erdoor en voeg zout naar smaak toe. Deze saus mag 5 minuten zachtjes pruttelen. Kook nu ook de penne gaar. Breng de saus verder op smaak met (vers) gemalen peper en chilipoeder. Meng de tomaatjes erdoor en schep door de gekookte warme penne. Verdeel over een ovenschotel. Bestrooi met de kaas en plaats onder een hete gril tot de kaas is gesmolten en krokant langs de randjes. Lekker dus met de aangemaakte gemengde salade met rucola.

Geen opmerkingen: