zondag 27 april 2014

Salade met krokante tofu en romige sambaldressing


Tot de laatste kruimel…
Deze salade maakte ik (in heel weinig tijd) met ijsbergsla, gestoomde broccoliroosjes  en- stelen, kerstomaatjes, partjes hardgekookt ei en krokant gebakken pittige roerbak tofureepjes (biologisch van AH). De dressing mengde ik op basis van sambal badjak. Dat is een milde sambal en mijn favoriet in veel gerechten. Niet heet, maar wel veel smaak. De salade ging trouwens schoon op. 

Kinderversie
Door de pittige tofu en dressing minder geschikt voor kinderen. Je kunt de tofu ook zelf marineren op een milde wijze (koop natureltofu, snij in reepjes en meng met een beetje sesamolie, sojasaus of ketjapsaus en knoflook). En pas de dressing aan door ipv de sambal zongedroogde tomaatjes klein te snijden (of puree van zongedroogde tomaatjes te kopen bij de Xenos) en door de mayonaise te roeren.

Varianten of een veganistische versie?
Vervang de honing door ahornsiroop of een paar kruimels suiker of een andere zoetstof.
Deze salade kun je helemaal naar eigen smaak vullen met bijv. komkommer, beetgare sperzie- of snijbonen, peultjes, sugarsnaps, reepjes paprika, bietjes, rammenas, wortel, radijs, courgette, tomaat, alle soorten sla, tuinkers (of een andere ‘cress’), verse tuinkruiden, blokjes gare (zoete) aardappel of pompoen, gekookte krieltjes, taugé, geroosterde pompoen- of zonnebloempitten, sesamzaadjes, grofgehakte pinda's of noten, ringetjes lenteui of milde rode of groene pepers, blokjes feta of andere kaas, etc.

Hou je van vlees of vis dan voeg je bijv. gerookte kip of stukjes gestoomde makreel toe.

Maaltijdsalade  met krokante tofu en romige sambaldressing
Voor 2 personen

Benodigdheden:
  • ¼ krop gewassen en in stukken gescheurde ijsbergsla, of meer naar wens
  • 1 struikje broccoli (ca. 400 gram), stelen en roosjes beetgaar gestoomd of gekookt
  • handje kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 2 hardgekookte eieren in parten
  • 1 bakje pittige roerbakreepjes tofu, krokant gebakken in weinig olie en uitgelekt op keukenpapier
  • Voor de dressing:
  • 3 maatel. à 15 ml. mayonaise (ik nam Zaanse light)
  • 2 maatel. à 15 ml. witte wijnazijn
  • 1 maattl. à 5 ml. sambal badjak
  • 1 maattl. à 5 ml. lichte (Thaise) sojasaus
  • mespunt honing
Bereiding:

Verdeel de sla, broccoli en tomaatjes over de borden en meng de helft van de dressing er voorzichtig door. Verdeel de lauwe tofu en partjes ei over de aangemaakte salade en besprenkel met de overgebleven dressing.

Geen opmerkingen: