vrijdag 27 december 2013

Bij Jaap: basisrecept voor oliebollen: zoet, hartig en een 'donut'-variatie

de (zoete)oliebollen met poedersuiker
Oliebollen en co.
En dan, na al die kerstdrukte volgt nog Oud en Nieuw. Voor ons zijn oliebollen daar onmisbaar bij. Eerlijk gezegd bak ik ze niet altijd zelf. Onder andere omdat we een uitstekende banketbakker vlakbij hebben die echt de lekkerste oliebollen maakt. Wat de oliebollentesten uit de kranten ook beweren, deze bakker is er nog nooit in voorgekomen. En maar goed ook, de rijen op oudejaarsochtend zijn al lang genoeg bij zijn winkel in ons winkelcentrumpje.
Maar zelf bakken is ook echt heel leuk om te doen. Het resultaat is ontzettend lekker en je kunt variëren met de vulling. We maken ook wel eens hartige oliebollen gevuld met kaas en spek.

De historie van de oliebol is eeuwenoud en rijk aan mooie verhalen. Zo is onze oliebol meegereisd met emigranten naar Amerika en daar de voorloper van de donut geworden. Donut, of ‘dough-nut’ betekent letterlijk deeg-noot… Een oliebol dus. Dat laatste bracht me op het idee om een soort donut-achtige oliebolvariant te maken. Zonder vulling en de gebakken bolletjes zijn rijkelijk bestrooid met een mengsel van suiker en kaneel. Ook die zijn erg lekker geworden.
de droge ingrediënten
Eerst geef ik het basisrecept voor oliebollen, daarna de hartige variant en tenslotte onze versie van de ‘oer-donut’.

  • basisrecept voor ongeveer 20 oliebollen:
  • 500 gr. tarwebloem
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • mespuntje geraspte citroenschil
  • 2 eieren, losgeklopt
  • ongeveer 350 ml lauwwarme melk
  • voor de vulling:
  • 100 gr. krenten
  • 100 gr. rozijnen
  • 1 appel, jonagold of goudrenet, geschild en in kleine snippertjes
  • om te bakken:
  • Frituurpan of wok
  • 2 liter zonnebloemolie

het basisbeslag met vulling
Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom en voeg dan de melk en eieren toe. Klop het grondig tot je een stevig maar toch nog enigszins vloeibaar beslag hebt. Als het te dik is nog wat melk of water toevoegen. Meng er de appel, krenten en rozijnen door (de laatsten hoef je niet te wellen). Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag op een warme plek staan tot het volume ongeveer verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.

de oliebollen in de olie
Verwarm de olie in een frituurpan of wok tot 175 graden C. Te warme olie en de oliebollen worden niet gaar, bij te koude olie worden ze te vet omdat ze niet direct dichtschroeien. Maak met twee eetlepels die je even in de olie houdt een bolletje deeg en laat dat in de olie glijden. Bak er niet teveel gelijk, anders koelt de olie teveel af. De oliebollen draaien vanzelf om als ze aan de onderkant gaar zijn. Als ze goudbruin zijn aan beide kanten haal je ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet ze warm en met veel poedersuiker.

eetze!

Voor hartige oliebollen heb je het volgende nodig:

  • de helft van het basisbeslag
  • 150 gr. belegen kaas, fijngesnipperd
  • 3 plakjes ontbijtspek, fijngesnipperd en even aangebakken

de hartige oliebollen
Meng de vulling door het beslag en laat het rijzen. Bak er oliebollen van zoals hierboven is beschreven.

Voor de ‘donuts’ maak je een mengsel van 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker of oersuiker (heb ik via Irene leren kennen en is erg lekker!) en een halve eetlepel kaneel.
Bak oliebollen van het basismengsel, dus zonder vulling, laat ze uitlekken en snij ze doormidden. Rol ze door het suiker-kaneelmengsel en eet smakelijk!

de 'donut'-oliebollen

Geen opmerkingen: