vrijdag 29 november 2013

Bij Jaap: Speculaas-rondo's




Speculaas-rondo’s
Sinterklaastijd! Een tijd van cadeautjes en van lekkers uit de oven. En tegenwoordig ook van de zwarte pietendiscussie. Interessant, ongetwijfeld, maar een discussie die ik zelf veel boeiender vind is de discussie over het verschil tussen kruidnoten en pepernoten. En wat is wat? En verder daarop doorgaand: hoort er peper in pepernoten? Wat zijn nu precies speculaaskruiden. En wat betekent ‘speculaas’ eigenlijk?

Het Nederlands Bakboek
Veel antwoorden, of in ieder geval mogelijke antwoorden op deze vragen vond ik in ‘het Nederlands Bakboek’ dat ik vorig jaar van de Sint kreeg. En nog veel meer mooie en boeiende verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse bakkersgeschiedenis. Aangevuld met prachtige oude foto’s en terecht uitgeroepen tot het kookboek van het jaar 2012.
Een enorme aanrader voor iedereen die van bakken houdt en nog op zoek is naar een geschikt sinterklaascadeau. In het boek staat ook een heerlijk recept voor rondo’s. Voor deze gelegenheid heb ik speculaaskruiden toegevoegd zodat het een echte sinterklaas lekkernij geworden is.
De rondo’s zijn het lekkerst met zelfgemaakte amandelspijs. Als je een keukenmachine hebt is dat heel gemakkelijk om te maken. Ze smaken de volgende dag zelfs nog beter!

Nodig voor 12 speculaas-rondo’s:
(op de foto’s had ik maar amandelen genoeg voor 9 stuks)
  • Amandelspijs:
  • 150 gr blanke amandelen
  • 150 gr. kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • Maal de amandelen met de suiker in een keukenmachine fijn. Giet het ei er voorzichtig bij en draai nog even door. Haal de spijs uit de keukenmachine en leg het verpakt in plasticfolie minstens een dag in de koelkast om te rijpen
  • De rondo’s:
  • 250 gr. tarwebloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 165 gr. koude boter in blokjes
  • 125 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt (laat een beetje achter om te bestrijken)
  • 300 gr. amandelspijs (zie boven)
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 12 losse amandelen
vouw het deeg er omheen...
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kneed van de bloem, het bakpoeder, het zout, de suiker, de speculaaskruiden en het ei een soepel deeg. Maak er een bal van en leg die een uurtje in de koelkast om op te stijven.
Verdeel de amandelspijs in twaalf gelijke stukjes. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dat ook in twaalf stukken. Draai een balletje van een deegstukje, druk het plat en leg de spijs erop. Vouw het deeg er omheen en druk het geheel in een muffinvorm. Doe dit met alle deeg en spijs.


Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei en druk in elke rondo een amandel. Op de foto zie je walnoten, dat gaat ook prima. Mijn amandelen waren op. Bak ze in 20-25 minuten lichtbruin en laat ze afkoelen in de muffinvorm. Draai ze voorzichtig een beetje zodat ze loslaten uit de vorm.

laat afkoelen in de vorm...
Leg ze op een mooie schaal en laat de Sint maar komen!



Geen opmerkingen: