zondag 27 oktober 2013

Pittig gemarineerde makreel met zoete aardappel-kokoscrème (en gebakken bloemkool)


Een balans in smaken
Ik zou in de hele gemeente geen viszaak weten te vinden… Wel staat er in ons dorp zo’n mobiele viskar, die ook wel wat verse vis verkoopt. Deze filets lagen te lonken in de vitrine bij de Jumbo en ik moest ze gewoon kopen en er iets voor verzinnen. Met de juiste smaakbalans van zoet-zuur-zout-bitter in gedachten, ging ik aan de slag. En ze moesten ook nog lekker pittig worden, door gebruik van rode chilipepers.

De marinade is zoet door het gebruik van palmsuiker en ketjap manis, zout door vissaus en lichte Thaise sojasaus, zuur door de tamarinde en bitter…. dat weet ik eigenlijk niet! Verder is de marinade op smaak gebracht met sjalotjes, rode peper, knoflook, gember en verse laos.

Crème van zoete aardappel en kokos
Dit smaakt er echt heel goed bij. In de marinade heb ik expres geen kokosmelk verwerkt. Dat heb ik wel verwerkt in de crème en het vult elkaar in smaak nu heel goed aan!

Gebakken bloemkool
Ik hoor je bijna denken…. gebakken bloemkool, is dat lekker? Het is verrukkelijk! Ik heb wat schijfjes gebakken bloemkool om de vis heel gelegd. Je maakt het heel eenvoudig door rauwe roosjes door te snijden, zodat er mooie schijven ontstaan en daarna donker goudgeel te bakken in de roomboter. Dat duurt ca. 20 minuten. Vergeet niet de bloemkool daarna met zout op smaak te brengen. Je kunt de gebakken bloemkool ook lekker als voor- of bijgerecht eten. Maak er dan een friszure dressing bij met kappertjes. Dat past goed bij de botersmaak van de gebakken bloemkool.

Vooraf klaarmaken
Dit recept leent zich goed om 1 à 2 dagen vooraf te maken. De smaken trekken dan goed in de vis. De gare filets nestel je lekker in de marinade en dek je af met aluminiumfolie. Even in de magnetron verwarmen en de vis en de marinade zijn warm.

Pittig gemarineerde makreel met zoete aardappel-kokoscrème (en gebakken bloemkool)

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:
  • ca. 600 gram makreelfilet (met vel)
  • pittige marinade:
  • 5 sjalotjes, grof gehakt
  • 5 tenen knoflook
  • 2 rode pepers, zonder pitjes
  • 1 el. verse gember
  • ½ el. verse laos
  • 1 tl. à 5 ml. tamarindepuree
  • 2 tl. à 5 ml. palmsuiker
  • 2 tl. à 5 ml. Thaise vissaus
  • 2 el. à 15 ml. ketjap manis (zoet)
  • 2 el. à 15 ml. lichte Thaise sojasaus
  • olie of kokosolie om in te bakken
  • vijzel, keukenmachine of hakmolen
  • zoete aardappel-kokoscrème:
  • 250 gram zoete aardappel, geschild
  • ca. 100 ml. kokosmelk
  • 1 el. gehakt korianderblad
  • zout
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • kneepje limoensap
  • staafmixer of fijne zeef
Leg de makrelen in de marinade....
Bereiding:

Maak  de marinade door alle ingrediënten in een keukenmachine tot een grove pasta te malen (of vijzel, maar dan moet je de tijd nemen…) of zoals ik deed in de hakmolen van de staafmixer. Verhit 2 el. kokosolie en bak de marinade enkele minuten. Leg de schoongespoelde en drooggedepte makrelen in de saus en laat het met het vel naar boven 10 minuten stoven tot de vis gaar is. Misschien moet je in delen bakken. Laat afkoelen en zet weg in de koelkast tot gebruik of eet de vis met de saus, witte (basmati of pandanrijst, evt. gebakken bloemkool en enkele eetlepels crème van zoete aardappel en kokos.


De aardappel-kokoscrème maak je door de zoete aardappel 10-15 minuten gehalveerd te koken in gezouten water tot ze zacht en gaar zijn. Neem de staafmixer en pureer met zoveel kokosmelk, zodat het een dikke crème wordt. Roer de koriander en kurkuma erdoor en breng op smaak met ruim zout en een kneepje limoensap.

Geen opmerkingen: