zondag 11 augustus 2013

Fusilli-pastasalade met kruidige amandel-basilicumdressing

Afscheid van een collega…
Een paar weken geleden nam een collega helaas afscheid. Zij nodigde iedereen van onze afdeling uit voor een lunch. En wat voor lunch! De hele tafel stond vol met heerlijke salades, de een nog lekkerder dan de andere. Dus ik vroeg natuurlijk naar de recepten. Blijkbaar had Suzanne inspiratie gehaald uit de recepten van de Allerhande (van Albert Heijn), want zij verwees heel handig naar alle links van de internetsite.

De getuigenbarbecue
Gisteren hielden wij voor de 18e keer de ‘getuigenbarbecue’. Dat wil zeggen een barbecue met een aantal van de vrienden die getuigen zijn geweest bij mijn huwelijk. Helaas hebben we ook vier vrienden uit het oog verloren (zij blijven altijd welkom). We vinden het leuk om deze traditie met de vier vrienden die er gisteren waren, in stand te houden. We hadden het al over de 20e barbecue.... en dat we dan iets speciaals moeten doen. Maar dat is pas over twee jaar! 

We barbecueën meestal met vlees (soms ook grote garnalen) en eten daarnaast een aantal salades en verschillende soorten brood, etc. Tot nu toe stond de Hollandse pastasalade meestal op het repertoire, maar daar had ik nu geen zin in. Dus introduceerde ik twee nieuwe salades: fusilli  met amandel-dressing/pesto (geïnspireerd door een van de recepten die Suzanne had klaargemaakt voor de lunch) en een verrassende salade van radijs, mango, appel en bleekselderij. Op smaak gebracht met een romige dressing van zure room, mierikswortel en dille. Deze laatste salade volgt een ander keer. Vandaag de fusilli met een heerlijke kruidige dressing van amandelen, olijfolie, kerstomaatjes, knoflook, basilicum, Parmezaanse kaas, oregano en venkelzaad. De groefjes van deze pasta houdt de dressing heel goed vast en is daarom zo geschikt om te gebruiken. Gisteren was de salade helemaal schoon op. Gelukkig heb ik wat apart gehouden, zodat we straks nog een lekker en makkelijk hapje hebben…

Variëren
Met deze salade kun je de fantasie de vrije loop geven…. Door de pasta kun je allerhande groenten mengen zoals, artisjokbodems, zongedroogde tomaatjes, beetgare groene asperges, schijfjes minikomkommer/courgette, gemarineerde geroosterde courgette, kappertjes etc. De dressing kun je naar smaak aanpassen door de kruiden te vervangen of aan te vullen met verse rozemarijn, salie (goed doseren, want het kan snel overheersen), dragon, platte peterselie, selderijblad van de bleekselderij, bladselderij, Herbes de Provence, Pecorino of andere pikante (blauwe schimmel) kaas gebruiken, olijven heel of fijn/grof malen, de amandelen te vervangen voor hazelnoten, pijnboompitten, macedamia's, paranoten, etc.

Fusilli-pastasalade met kruidige amandel-basilicumdressing

Recept voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 500 gram fusilli (of andere pastavorm, niet te klein), beetgaar gekookt in gezoute bouillon naar keuze en direct met koud water afgespoeld
  • 300 gram kerstomaatjes, in de lengte in vieren gesneden
  • de dressing:
  • 150 gram amandelen (met of zonder velletje)
  • 3 teentjes knoflook
  • 20 gram vers basilicumblad
  • 1 maatel. à 15 ml. oregano gedroogd of 1,5 el. vers oreganoblad
  • 2 maattl. à 5 ml. venkelzaad
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • peper/zout naar smaak
  • niet zoete rode pepersaus (bijv. Kimball’s)
  • ca. 10 maatel. olijfolie
  • kopje kookwater van de pasta
  • sap van 1 citroen
  • hulpmiddel:
  • vijzel, staafmixerkom, keukenmachine

Bereiding:

Maal of vijzel de amandelen, knoflook, basilicum, olijfolie, oregano en venkelzaad grof, tot het een smeuïge saus is. Maak het wat dunner door het sap van de citroen en een (deel) van het kopje kookwater toe te voegen tot het naar je gevoel de juiste dikte heeft. Meng de geraspte kaas erdoor en breng verder op smaak met zout, peper en wat rode pepersaus. Schep samen met de tomaatjes door de pasta en zet weg tot gebruik.

Geen opmerkingen: