dinsdag 22 januari 2013

Witlof met champignonragout uit de oven



Witlof....
Deze groente wordt niet zoveel meer gegeten en dat is eigenlijk wel jammer. Misschien kan ik jou met dit vegetarische recept over de streep trekken? De kaas die in de ragout is gebruikt is Chaumes. Het is een zacht en romig kaasje uit de Dordogne en heeft een zachte maar toch pittige smaak. 

Witlof met champignonragout uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 750 gram witlof, in dunne ringetjes
  • 500 gram champignons, in schijfjes
  • 300 gram rauwgewogen macaronischelpjes of andere pasta
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gram Chaumes (Frans kaasje), in stukjes, evt. korrelige bovenzijde eraf gesneden (of een andere kaas)
  • half liter melk
  • 3 eetlepels bloem
  • vers geraspte nootmuskaat, zout, peper
  • 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie
  • 1 ruime ovenschotel en aluminiumfolie
Bereiding:

Kook de schelpjes beetgaar in ruim water. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Verhit de boter en olie in een koekenpan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee. 

Strooi de bloem hierover en roer even goed door. Schenk scheutje voor scheutje de melk bij de bloem en roer heel goed door tot een gladde saus ontstaat. Enkele minuten laten koken. Doe de kaas erbij en laat smelten in de saus. Breng op smaak met zout, peper en ruim nootmuskaat. 

Verdeel de gekookte schelpjes over de schotel, vervolgens de fijngesneden witlof en als laatste de champignonragout. Dek af met folie. Plaats in de oven en bak gedurende 20 minuten op 200 graden C.

1 opmerking:

Jo-anne van der Laan zei

Ik ben dol op witlof! Wat verassend om het met een champignonragout te combineren. Klinkt heerlijk. Ik heb sinds kort ook een kookblog, neem een kijkje! www.joannesloft.blogspot.nl