zondag 30 december 2012

cocktails champagne 3 x, sinaasappelpunch, whisky punch (warm of koud), champagnepunch, bitterballen, Zweedse gehaktballetjes



Let's have a party!
Wat drink je op oudejaarsavond? Maak eens een (champagne)cocktail of punch! Een zelfgemaakt bitterballetje of Zweeds gehaktballetje smaakt er heerlijk bij.

Een paar leuke sites met veel cocktailrecepten

Eden rock cocktail
1 persoon

Benodigdheden:
  • kirsch
  • frambozensiroop
  • champagne of mousserende wijn
  • schijfje sinaasappel
Bereiding:

Schenk en meng voorzichtig in champagneglas:  1/10 deel kirsch, 3 druppels frambozensiroop, 9/10 deel droge champagne en schijfje sinaasappel.

Whisky punch (warm of koud)
Voor 15 glazen

Benodigdheden:
  • 7 dl. whisky
  • 300 gram suiker
  • ½ l. water
  • ½ l. fijngeklopt ijs (vergruisd ijs: klonten in theedoek kleinslaan met  hamer/deegroller/vijzelstamper of keukenmachine)
  • 50 gram honing
Bereiding:

Suiker en honing al roerende oplossen in het water. Whisky doorheen roeren en vervolgens het geklopte ijs. Serveer in whiskyglazen. Lekker om in de winter warm te serveren.

Sinaasappelpunch
Voor ca. 12 glazen

Benodigdheden:
  • 125 gram suiker
  • rasp van 2 grote sinaasappelen en 2 kleine of 1 grote citroen
  • 1 fles niet te droge witte wijn (bijv. Viognier, Chenin Blanc)
  • 3 dl. witte rum
  • 2 ½ dl. water
  • enkele sinaasappelen in schijven gesneden

Bereiding:

Vermeng de suiker met de geraspte vruchtenschillen. Voeg na een uur de witte wijn en water toe. Laat dit afgedekt enkele uren staan. Verwarm vlak voor het serveren het wijn-watermengsel tot het kookpunt, voeg de rum toe en giet door een zeefje in glazen waarin een plak sinaasappel drijft.

Champagne cocktail
1 persoon

Benodigdheden:
  • 1 à 2 klontjes suiker
  • een paar scheutjes Angostura  (kruidenbitter verkrijgbaar bij de slijter)
  • 1 glas ijskoude champagne (of mousserende wijn)
  • 1 stukje sinaasappelschil
Bereiding:

De suikerklontjes in een champagnecoupe of wijnglas doen en besprenkelen met de angostura. De ijskoude champagne erover gieten. De sinaasappelschil erboven uitknijpen (voor de aromatische oliën uit de schil) en direct serveren.

Champagnepunch (koud)
ca. 8 glazen

Benodigdheden:
  • 1 fles champagne of mousserende wijn
  • ¼ l. geklopt ijs (vergruisd ijs: klonten in theedoek kleinslaan met hamer/deegroller/vijzelstamper)
  • ½ glas cognac
  • ½ glas curaçao of andere sinaasappellikeur
  • 150 gram suiker
  • 100 ml. mineraalwater zonder prik
  • ca. 100 gram verse vruchten zoals mandarijn, druiven, sinaasappel, mango, perzik (uit blik), bosbessen, frambozen, etc. Groot fruit eerst in stukjes snijden.
Bereiding:

Los de suiker op in wat koud mineraalwater. Meng achtereenvolgens het geklopte ijs, het fruit, de cognac, curaçao en als laatste de champagne. Rustig roeren.

Champagnecocktail ‘Pick Me Up’
1 persoon

Benodigdheden:
  • 3 blokjes ijs
  • 4 cl. Sinaasappelsap (1 borrelglaasje)
  • een wolkje citroensap
  • 1 tl. grenadinesiroop
  • 2 cl. Cognac (½ borrelglaasje)
  • 1 tl. lichte suikersiroop (slijter, of maak zelf siroop door in een pannetje op het vuur 50 gram suiker op te lossen in 100 ml. water (2 delen suiker/1 deel  water), scheutje wodka erdoor zorgt dat het langer houdbaar is)
  • champagne of mousserende wijn
  • shaker

Bereiding:

De blokjes ijs in de shaker doen. Het sinaasappelsap, citroensap, grenadine, cognac en suikerstroop bij voegen en goed shaken. In een groot wijnglas gieten een aanvullen met champagne.

Bitterballen
ca. 20 stuks

Benodigdheden:
  • 300 gram gaar vlees, zeer fijn gesneden
  • 60 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 3 dl. bouillon
  • 1,5 blaadje witte gelatine (eerst weken in water)
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • kerrie
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • paneermeel of broodkruim (of panko) of maak het zelf door sneetjes witte brood  20 minuten in de oven op 100 graden C. te roosteren en na het afkoelen in de keukenmachine te vermalen.
  • vloeibaar frituurolie

Bereiding:

Maak een zeer dikke saus van boter, bloem en bouillon en roer als laatste de gelatine door de warme roux (kijk evt. naar recept van kipragout voor methode van bereiden). Kruid met zout, peper, nootmuskaat en meng het vlees erdoor. Breng op smaak met een beetje kerriepoeder. Laat de massa in een lage ovenschaal eerst afkoelen op het aanrecht en zet ‘m daarna 3 uur (of een hele nacht) in de koelkast. Vorm met een koffie/theelepel kleine balletjes en maak met de handen (vet de handen in met olie) mooie balletjes haal door losgeklopt eiwit en vervolgens door heel fijne broodkruim of paneermeel. Herhaal deze handeling nog een 2e keer. Laat ze een uurtje of langer drogen. Bak de bitterballen enkele minuten in het frituurvet.

Zweedse gehaktballetjes

Benodigdheden:
  • 250 gram half-om-half gehakt, zeer fijn gemalen (bijv. in een blender, gehaktmolen, keukenmachine, staafmixer)
  • 50 gram broodkruim
  • 1 ui, héél fijn gesneden
  • ½ el. maïzena
  • 1 dl. slagroom
  • 1 dl. melk
  • 50 gram boter
  • olie voor te bakken
  • zout/peper
  • mespunt pimentpoeder

Bereiding:

Meng het broodkruim met de maïzena, fijn gemalen vlees, room, piment, zout en peper. Voeg als het te stijf is wat melk toe. Vorm kleine balletjes (handig in natte handen) en bak ze enkele minuten in olie rondom goudbruin en gaar.



Geen opmerkingen: