Pompoensoep (van flespompoen) met zoete aardappel en winterwortel



Herfstsoep
De soep van vandaag past helemaal in het seizoen: fluweelzachte en romige soep van flespompoen (je kunt ook een gewone pompoen nemen), zoete aardappel en winterwortel. De grote stukken groenten worden 45 minuten in de oven geroosterd en daarna gepureerd. Chipolataworstjes geven bite aan de soep. Voor een vegetarische versie is het lekker om croutons of geroosterde pompoenpitten over de soep te strooien.

Pompoensoep met zoete aardappel en winterwortel

Hoofdgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 2 flespompoenen of 2 kleine pompoenen
  • 3 winterwortels
  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 ui, gesnipperd
  • scheutje olie om in te bakken
  • 2 eetlepels kerrie
  • 3 tenen knoflook, heel fijn gehakt
  • 125 ml. crème fraîche light
  • 1 liter bouillon (van tabletten (biologische) kippenbouillon of groentebouillon)
  • lichte sojasaus of zout, gemalen peper, worcestershiresaus, chillisaus
  • staafmixer of blender
  • garnituur
  • 6 (biologische) chipolataworstjes, gebakken en in stukjes gesneden

Bereiding:

Oven voorverwarmen op (hetelucht) 200 graden C. Was de groenten, snijd de pompoenen overlangs door midden, halveer grote zoete aardappels, hele grote winterwortels halveren. Leg op een grote ovenschotel of met aluminium bekleedde bakplaat. In de oven 45 minuten droog laten roosteren.

Roosteren van de groenten op de bakplaat
De zaadlijsten uit de pompoenen halen en het vruchtvlees eruit lepelen (met een meloenbolletjeslepel gaat het goed) of de schil eraf halen. Het bruine schilletje van de winterwortel en zoete aardappel eraf trekken.

Bak de worstjes gaar in een beetje olie en houd ze apart. Fruit de ui in het bakvet of een scheutje olie, bak kerrie en knoflook even mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Pureer de groenten fijn in de bouillon, roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met lichte (Thaise) sojasaus of zout en gemalen peper, worcestershiresaus en niet zoete chilisaus (bijv. Kimball’s van de Xenos), neem evt. tabasco. Snijd de worstjes in stukjes. Serveer met een bergje worststukjes in het midden van het bord/kom (of croutons en/of pompoenpitten).

Reacties