zaterdag 9 juni 2012

Gehaktbrood (met andijviestamppot)


Echt Hollands weer!
Een Hollands voorjaar: veel regen, fris en af en toe een paar prachtige dagen! Lastig om je kleding te kiezen (dat leuke nieuwe bloesje is nu véél te koud) en die salade lijkt ook niet zo aantrekkelijk…. 
Een stamppot met rauwe andijvie wél! Daarbij een heerlijk gehaktbrood, smeuïg door de semolina (ipv beschuit of brood). Verrassend op smaak gebracht met oestersaus, lichte sojasaus en verder met gehakte ui, knoflook, nootmuskaat en twee soorten mosterd. Even alle ingrediënten door elkaar mengen en in een (aardewerk) patévorm of met aluminiumfolie beklede cakevorm drukken. Uurtje in de oven en klaar.

Oestersaus
De oestersaus is vaak te koop bij de supermarkt. Albert Heijn heeft volgens mij zelfs een oestersaus van eigen merk. Maar een Aziatische toko heeft meer sortering. De oestersaus van Lee Kum Kee bijvoorbeeld heeft veel meer diepte in de smaak. Wees bij het gebruik van oestersaus niet bang voor een vissmaak aan de gerechten. Het is juist een fantastische toevoeging en geeft veel extra diepgang aan de smaak van gerechten. Eén of twee eetlepels door soepen, sauzen, stoof- en peulvruchtenschotels, rijst-, mie- en eiergerechten en dressings…. geeft al zo’n verschil!

Andijvie
Het seizoen van de andijvie is net gestart. Koop eens zo’n struikje (i.p.v. voorgesneden), haal de lelijke bladeren eraf, was het één of twee keer zorgvuldig in zijn geheel in koud water, laat een kwartiertje ondersteboven in het vergiet uitlekken en snijd het in repen. Meng door de hete puree…. Lekker hoor! 

Variaties
Blokjes verse tomaat, gare koolrabi, handje groene tuinkruiden, sperzie- of snijbonen, raapstelen, struikje gesneden sla of witlof. Een vriendin van mij gratineert de andijviestamppot in de oven met een laag kaassaus. Meng een kleine hoeveelheid gekookte witte of bruine bonen door de stamppot, zorg dat de bonen heel blijven. Blokjes ham, chorizo, noem maar op...

Lichte sojasaus
De puree is op smaak gebracht met ondermeer lichte sojasaus (thin soy sauce van healthy boy brand uit Thailand, een grote fles voor € 2,60 te koop bij Aziatisch georiënteerde toko’s). De Japanse sojasaus is ook in een lichte variant verkrijgbaar, maar is meestal iets zouter. In de supermarkt is meestal maar één soort te koop.

Andijviestamppot met gehaktbrood
stamppot is voor 4 personen, gehaktbrood voor 6 personen

Benodigdheden (gemeten met maattheelepel à 5 ml en maateetlepel à 15 ml):
  • Gehaktbrood:
  • 800 gram (biologische) rundergehakt
  • 75 gram fijne semolina ((semola, tarwegries, smida grof of fijn van durum/harde tarwe, verkrijgbaar bij Turkse, Marokkaanse, natuurvoedings- of Italiaanse winkels).
  • 1,5 el. oestersaus (bijv. Lee Kum Kee)
  • 1 (rode) ui, ragfijn gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el. lichte sojasaus
  • 1 el. niet zoete milde chilisaus (Kimball)
  • 1 el. milde mosterd
  • 1 tl. hete mosterd (bijv. Colman’s)
  • vers geraspte nootmuskaat, ca. ¼ tl.
  • 2 eieren
  • ½ tl. zout/vers gemalen peper
  • patévorm of cakevorm (de laatste belegd met alufolie of bakpapier)
  • Stamppot:
  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild, grote gehalveerd
  • 200 gram biologische spekreepjes of 150 gram harde pittige geitenkaas in kleine blokjes
  • 2 grote uien, in dunne, halve ringen
  • ca. 250 ml. hete halfvolle melk
  • 250-300 gram in reepjes gesneden andijvie
  • 2 el. roomboter
  • Kruiderijen voor stamppot:
  • 2 el. lichte (Thaise) sojasaus (of Japanse sojasaus)
  • 1 el. milde niet zoete chilisaus (Kimball)
  • 1 grote eetlepel milde mosterd
  • Peper/zout/vers geraspte nootmuskaat
  • Hulpmiddelen:
  • Pureeknijper of stamper

Bereiding:

Gehaktbrood:
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Meng alle ingrediënten voor het gehaktbrood met de (schone) handen goed door elkaar. Vul de vorm, druk goed aan en bak 60 minuten in de oven. Na 30 minuten temperatuur verlagen naar 190 graden. Voorzichtig uit vorm halen en in dikke plakken snijden. Kan prima in de koelkast worden bewaard en later (koud) gegeten. Of ingevroren.

Stamppot:
Zet de aardappels nét onder licht gezouten water, breng aan de kook en kook gaar in 20 minuten.
Bak ondertussen de spekjes een minuutje in een koekenpan en voeg de uien toe. Laat 10 minuten op middelhoog vuur lichtbruin bakken. Roer zo nu en dan. Bak de uien bij gebruik van kaasblokjes in wat olie lichtbruin en vergeet niet wat extra zout te gebruiken. Meng de kaasblokjes los door de puree.

Het is belangrijk dat de aardappelpuree goed heet blijft. Gebruik een pureeknijper of stamper om de warme aardappels fijn te maken. Meng hete melk, mosterd en uienmengsel (en kaasblokjes) zodat de puree smeuïg wordt. Breng op smaak met de kruiderijen. Meng de andijvie door de puree en dien met het gehaktbrood op.

Geen opmerkingen: