zondag 13 mei 2012

Tomaten-groentesaus met rauwe ham

Vorstschade in de tuin...
De strenge, late vorst heeft flink wat schade aangericht in mijn tuin! Naast diverse struiken is de kruidenhoek niet gespaard gebleven. De rozemarijn en tijm moeten vervangen worden door nieuwe exemplaren. De twee soorten salie hebben ook een flinke opdonder gekregen, maar herstellen zich aardig. Oregano, bieslook, maggi en munt zijn sterke planten en die groeien goed. Een paar jaar geleden heb ik olifantsknoflook geplant. Iedere zomer vergeet ik de planten omdat ze ineens verdwijnen. In het voorjaar groeien ze weer uit en lijken het wel dwergpreitjes en kun je ze niet over het hoofd zien. Ik moet ze de komende maanden maar in de gaten houden en hopelijk kan ik deze zomer reuzenknoflook oogsten. 

De ‘appeltak’ wordt nu steeds groter en lijkt al op een echt boompje. De bloesem is bijna verdwenen en de appeltjes kunnen gaan groeien! Achter in het kruidenvak heb ik onlangs dille en komkommerkruid geplant. De laatste vanwege de mooie blauwe bloemen, die ook nog eens vlinders, hommels en bijen aantrekken. Helemaal tegen de klimopwand staat sinds kort een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. 

Als ik nu naar buiten kijk, dan zie ik intens groene bomen, fris gras naar beneden glooiend vanaf het dijkje en zie ik in de verte bossen fluitekruid. Alles is zo groen en fris door de vele regenbuien….. Ons bootje ligt op z’n aanlegplaats te dobberen en is vaarklaar. Het is nu wachten op warm, droog en zonnig voorjaarsweer!

Verse kruiden
De gevulde groentesaus van vandaag krijgt een hartige toets door de rauwe ham. Een vegetarische versie kan ook, voeg dan voor de gerookte smaak een beetje (begin met een ¼ tl.) gerookte paprikapoeder toe. Als je de crème fraîche weglaat, krijg je een slankere versie, die ook lekker is!
Voor het eerst van het jaar kon ik weer verschillende verse kruiden plukken uit de tuin. Met de kruiden kun je variëren. Neem lekker veel soorten zoals basilicum, salie, tijm, oregano, takje munt en rozemarijn, dragon, maggi, selderij, (platte) peterselie, etc. Heb je geen verse kruiden, neem dan gedroogde kruiden.



Tomaten-groentesaus met rauwe ham

Recept voor 6 personen

Benodigdheden:
  • Saus
  • 1 grote winterwortel, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 grote aubergine, in blokjes
  • 3 stengsels bleekselderij, gehalveerd en in stukjes
  • 250 gram gekookte (puy) linzen
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • plak van 200 gram rauwe ham (bijv. Coburger) in blokjes
  • 1 blik tomaten op sap, 400 gr.
  • pakje gezeefde tomaten, 500 gr.
  • 125 ml. crème fraîche
  • Kruiderijen
  • 2 takjes rozemarijn (alleen de naaldjes), takje maggikruid, paar blaadjes verse salie, basilicum en oregano gehakt, of 2 volle tl. gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 tl. suiker
  • zout/peper
  • 1 à 2 el. balsamicoazijn
  • 3 grote tenen gehakte knoflook
  • niet zoete chilisaus naar smaak (bijv. Kimball)
  • ca. 1 el. olijfolie
  • Parmezaanse kaas
  • (braad)pan met deksel

Bereiding:

Neem een ruime (braad)pan en bak de wortel, ui, bleekselderij en rauwe ham in de olie tot de inhoud lekker staat te bakken. Plaats het deksel op de pan en draai het vuur lager. Laat zo even 5 minuten doorstoven. Voeg aubergine en knoflook toe en laat even meebakken. Vervolgens de paprika, linzen, tomaten, balsamicoazijn, suiker, chilisaus, alle kruiden en vers gemalen peper en zout. Laat met deksel erop een kwartiertje pruttelen.  Roer de crème fraîche door de saus en breng evt. nog op smaak met extra zout en peper. Serveer de Parmezaanse kaas los erbij. Lekker met pasta of rijst. 

Geen opmerkingen: