vrijdag 2 december 2011

Gehaktbrood met couscous en uienchutney


Chutney & gehaktballen
Gehaktballen & chutney zijn een ideale combinatie! Op mijn blog staan al een aantal chutneyrecepten. Mijn keukenkastjes zijn gevuld met een grote voorraad chutney: tomaten, pruimen, sjalotten en appel-rozijnen. Nu vind ik gehaktballen teveel moeite! Ik maak liever een groot gehaktbrood. Gehakt in een grote schaal, lekker van alles erbij. Net waar ik zin in heb. Zoals kruiden, uitje, ei, knoflook, beschuit of semolina, mosterd, nootmuskaat, kleingesneden achterham of katenspek, olijven, lenteui, stukjes of repen paprika, augurkjes, etc. Het is ook leuk om hardgekookte eieren in het gehakt mee te bakken. Dat ziet er ook leuk uit in de gesneden plakken.

De hoeveelheid kruiderijen (en zout) is met rauw vlees lastig te bepalen. Door een theelepeltje gehakt te nemen en in een beetje water even gaar te koken in de magnetron of evt. pannetje, proef je of het goed op smaak is. Dat trucje kun je ook voor paté gebruiken.

Een smeuïg gehaktbrood
Een gehaktbrood zonder ei, beschuit/paneermeel, geweekt brood of semolina (tarwegries) is vrij droog en valt makkelijk uit elkaar. Daarom meng ik het altijd door het gehaktbrood. Ik neem meestal als basis (biologisch) rundergehakt. Dan ligt na het bakken in de (cake of paté)vorm meestal al een laag vet. Maar met gebruik van halfom gehakt is dat nog veel meer.

Gehaktbrood met ras el hanout
Een grote favoriet bij mij is een gehaktbrood met ras el hanout (zie ook blog over ras el hanout van 16 november 2010). Het basisrecept: op 800 gram gehakt meng ik ca. 1 eetlepel ras el hanout, zout en wat (Kimball) niet zoete rode pepersaus, 1 à 2 eieren en een paar el. semolina. 

Het gehaktbrood van vandaag (ook met ras el hanout) kan goed een dag vooraf worden gemaakt en is daarom een goed gerecht voor de aanstaande feestdagen (of andere dagen…). Voor een groot gezelschap pas je de hoeveelheden gewoon aan. Ik heb het brood met de couscous en de chutney eens geserveerd als onderdeel van een buffet (voor ca. 30 mensen).

Gehaktbrood op drukke dagen
Zo’n gehaktbrood is ook ideaal op drukke (werk)dagen. Je maakt het klaar op zondag, eet de helft op en maandag snijd je de rest van de plakken en verwarmd het even afgedekt in de magnetron. Of je vriest de rest in. Voor later… Het is ook als borrelhapje te gebruiken, door het gehakt in kleinere porties te snijden. Cocktailprikkers erin. Misschien een augurkje of Amsterdams uitje erop.

Vandaag krijg je 3 recepten….. het gehaktbrood, de couscous en de uienchutney!
Schrik niet van de grote lijst met ingrediënten. Uiteindelijk tover je een uitgebreide maaltijd op tafel!

Gehaktbrood met couscous en uienchutney

Hoofdgerecht voor 4 personen, of buffetgerecht voor 8 personen

Benodigdheden:
  • Voor de uienchutney:
  • 500 gram rode uien, in ringen
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 1 theelepel kardemom (liefst van zaadjes fijngestampt in vijzel)
  • rasp van halve sinaasappel
  • kaneelstokje
  • 100 milliliter rode wijnazijn
  • 100 gram bruine suiker
  • Voor het gehaktbrood:
  • 800 gram (biologische) rundergehakt
  • 8 grote groene knoflookolijven
  • 2 eieren
  • 2 beschuiten
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel chillisaus (Xenos) of andere niet zoete chillisaus
  • 3 theelepels zout
  • 2 eetlepels puree van zongedroogde tomaatjes (Xenos), of snijd zelf heel fijn
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • flinke scheut worcestershiresaus
  • Voor de couscous:
  • 300 gram snelklaar-couscous (klaarmaken volgens recept op pak, voeg aan water 2 theelepels zout en 1 el.olie toe)
  • 1 volle eetlepel ras el hanout, te koop in Marokkaanse winkels
  • 125 gram zwarte olijven, in ringen
  • 5 gewelde abrikozen (kant & klaar te koop in supermarkt), kleingesneden
  • 1 volle eetlepel fijngehakte koriander
  • 2 eetlepels fijngehakte (platte) peterselie
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels puree van zongedroogde tomaatjes, uit pot, of snijd zelf heel fijn
  • 3 lente-uitjes, fijn gesneden in ringetjes
  • 300 gram gare kikkererwten 

Bereiding uienchutney:
Doe alles in een pan met dikke bodem en laat 1 uur zachtjes pruttelen zonder deksel, roer regelmatig. Bereid gehaktbrood. Vervolgens chutney laten afkoelen en serveer bij gehaktbrood en couscous.

Bereiding gehaktbrood:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Meng alles, behalve de olijven tot een gelijkmatige massa ontstaat. Schep het gehakt in een paté/cakevorm en druk de olijven in het gehakt en zorg dat de bovenkant weer glad wordt. 45 minuten in oven bakken. Bereid de couscous. Vervolgens eventueel vet in de vorm eruit schenken (niet in de afvoer), gehakt losmaken aan randen en op mooie schaal storten. In plakken snijden. De couscous rondom het gehakt scheppen. De chutney los in een schaaltje serveren.

Bereiding couscous:
Je kunt alle ingrediënten vooraf bij elkaar voegen en op het laatste moment bakken. Maak de couscous los met een vork, dat bakt gemakkelijker. Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden in een wok of hapjespan. Bak alle ingrediënten in 5 minuten op hoog vuur.
Lekker met soepele rode wijn (licht gekoeld) bijvoorbeeld Côtes du Ventoux (van AH, veel smaak voor weinig geld).

Geen opmerkingen: