woensdag 29 juni 2011

Salade Niçoise

Salade uit Nieuwkoop...
Het was warm de laatste twee dagen. Gelukkig kan ik er goed tegen en had genoeg energie om een frisse zomerse salade te maken! Het is een salade Niçoise! Niet uit Nice… maar uit Nieuwkoop! Ik heb de salade gemaakt van beetgaar gekookte sperziebonen, tonijn, gekookte krielaardappeltjes, tomaten, eieren, olijven en rode ui. 


Variaties
Maar er zijn talloze variaties. Bijvoorbeeld met paprika, komkommer, sla, artisjokken, witte bonen, spekjes, etc. In plaats van tonijn uit blik, is een gegrilde tonijnsteak een lekkere vervanging. Als je een diepvries tonijnsteak kunt krijgen, dan is dat meestal voordeliger dan vers (vers is natuurlijk wel erg lekker). Laat deze ontdooien, kruid de vis en even kort (enkele minuten) op kamertemperatuur bakken tot de tonijn van buiten een bruin korstje heeft maar van binnen rosé is. De sperziebonen kook ik beetgaar (in een stoommandje) en spoel ze direct af met ruim koud water, dan blijft de kleur mooi en de smaak lekker vers. De krieltjes kunnen ook worden vervangen door  ‘nieuwe aardappelen’.


Ansjovis door de dressing
De dressing van deze salade is gemaakt met ansjovis. Deze kan er ook over worden gedrapeerd. Maar ik vind het lekkerder door de dressing heen. De smaak wordt mild en zilt! Het tilt de salade boven zichzelf uit….

Salade Niçoise (uit Nieuwkoop) het recept is juli 2013 gewijzigd


recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • Voor de salade:
  • 400 gram beetgaar gekookte koude sperziebonen
  • 4 rijpe tomaten, in partjes
  • 6 hardgekookte eieren, in vieren
  • 300 gram gekookte koude krieltjes
  • zwarte olijven
  • 1 groot blik tonijn
  • 1 rode ui, in halve dunne ringen
  • 1 el. kappertjes
  • evt. gehakte peterselie
  • Voor de dressing:
  • 3 el. mayonaise
  • 2 el. yoghurt
  • 1 tl. Dijon mosterd
  • 4 ansjovissen (bijv. met kappertjes)
  • 2 el. citroensap
  • peper/tabasco/worcestersauce
  • 2 el. olijfolie
Bereiding:

Pureer de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Extra zout is niet nodig. Schik de groenten, kappertjes, eieren, olijven en tonijn op een bord en druppel een beetje dressing erover. Bestrooi evt. met gehakte peterselie. Geef de rest van de dressing er apart bij. Drink er een glas koude kruidige Franse rosé bij.

1 opmerking:

Wouter van den Berg zei

Hoi! Wat een lekkere groenten recepten staan op deze site. Net zoals deze met sperziebonen en tomaten. Ga ik morgen gelijk uitproberen!