vrijdag 7 januari 2011

Runderstoofvlees met pruimen

Runderstoof met pruimen
Op momenten dat ik mij moe en uitgeblust voel, ga ik graag in de keuken aan de slag! En dan niet om schoon te maken, maar wel om een lekker potje te koken. Eergisteren kwam weer zo’n lekkere stoofpot tot stand, die we een dag later hebben gegeten. 

Eén bijzonder ingrediënt heb ik daaraan toegevoegd: melassestroop. Het is te koop bij natuurvoedingswinkels en smaakt een beetje dropachtig. Enkele theelepels toegevoegd aan een stoofschotel geeft een bijzonder accent, maar is niet duidelijk te proeven. Als je het niet in huis hebt, dan laat je het gewoon weg. Het is niet te vervangen door stroop of lichte melasse, deze producten smaken anders. Rietsuiker (melasse)stroop: deze stroop wordt gemaakt door het indikken van sap van de rietsuikerstengel. Het sap wordt door koken ingedampt totdat er kristallisatie optreedt (rietsuiker). Door centrifugeren worden de kristallen gescheiden van de stroop. De melassestroop is meerdere keren ingedikt en rijk aan mineralen (4%), en heeft daarom een lichte zoute smaak.
Pimentbessen

Een ander gebruikt ingrediënt is piment. Piment (Pimenta dioica) is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, de smaak is echter scherp peperig. Heb je geen piment in huis, neem dan wat kruidnagels extra. In het recept zijn ook gedroogde pruimen verwerkt, dit geeft de saus een fruitige smaak. Door de vleesreepjes met bloem te mengen, wordt de saus na het inkoken mooi gebonden.

Runderstoof met pruimen

Recept voor 6 personen

Benodigdheden:

  • 1 kilo runder sucadelappen, in repen gesneden, op kamertemperatuur
  • 3 grote uien, in halve ringen
  • 100 gram gedroogde pruimen ongeweekt, kleingesneden
  • 3 knoflooktenen, gehakt
  • 3 laurierbladen
  • ¼ tl. gemalen piment
  • 4 kruidnagels
  • evt. 2 volle theelepels donkere melassestroop
  • 1 el. bruine suiker
  • 4 el. (rode) wijnazijn (scheut rode wijn kan ook)
  • 2 el. bloem
  • Peper/zout/worcestershiresauce
  • kokend heet water + 1 (bio)runderbouillontablet of runderbouillon/fond uit pot
  • olie voor bakken (ik gebruik eendenvet)


Bereiding:

Vlees gemengd met bloem

Schud de bloem door de vleesreepjes. Verhit wat vet of olie in een pan met liefst dunne bodem. Braad het vlees in twee delen rondom bruin. Voeg alles weer bijeen en bak de uien even mee. Overgiet vervolgens met zoveel heet water + bouillontablet, dat het vlees helemaal onder staat. Voeg alle overige ingrediënten toe, maar wees voorzichtig met zout, want de saus wordt later nog ingekookt en de smaak geconcentreerder. 

Zet op een sudderplaatje en laat (afhankelijk van het gebruikte vlees, biologisch heeft langer nodig) 2 à 3 uur (of langer) sudderen. Wrijf, als het vlees gaar en zacht is, de pruimen met een houten roerlepel zoveel mogelijk fijn. Neem dan met een schuimspaan alle vaste bestanddelen uit de pan en kook de saus op hoog vuur in tot 1/3 van de saus overblijft. Proef of nog kruiderij nodig is. Lekker met rijst of aardappelpuree. Als groente bijv.: beetgaar gekookte spruitjes, sperziebonen, broccoli.




Geen opmerkingen: