zondag 30 januari 2011

Appeltaart en brosse koekjes bakken met oersuiker

oersuiker

Wat is oersuiker?
De recepten van vandaag zijn gemaakt met een paar bijzondere ingrediënten zoals oersuiker, rijstebloem en boekweitmeel. Oersuiker ook wel Rapadura of  sucanaat genoemd, is ongeraffineerde en gedroogde suikerrietsap en wordt gemaakt door het gefilterde sap te koken en daarna te drogen. Vervolgens wordt het tot korrels gemalen. Deze oersuiker bevat alle vitamines en mineralen die van oudsher in suikerriet voorkomen, voornamelijk ijzer. De smaak is rijk en heeft een beetje stroopachtige suikerzoete smaak. Het wordt graag gebruikt door mensen die zeer bewust met hun voeding omgaan zoals bijvoorbeeld aanhangers van de Ayurveda.

Ayurveda in vogelvlucht
Ayurveda gaat uit van drie biokrachten die het lichaam vormen, bewegen en in stand houden: de Vata (mijn type), Pitta en Kapha. De manier waarop deze krachten in elk mensenlichaam verdeeld zijn en werkzaam zijn, bepalen de unieke gesteldheid van elk individu. Deze unieke gesteldheid ligt al vast bij de bevruchting, en heet in het Sanskriet: Prakruti. Elke verschuiving of verandering hierin door leefstijl of ziekte, maakt dat onze huidige gezondheidstoestand vaak wordt aangegeven met de term Vikruti. De kunst is dus om zo te leven dat je weer zo dicht mogelijk bij je ware natuur, je Prakruti komt: een volledig gezond en gelukkig levend mens waarbij jouw eigen unieke kwaliteiten het beste tot zijn recht komen.

Waarom is oersuiker minder ongezond?
De algemene theorie achter het gebruik van oersuiker is dat normale geraffineerde witte suiker, vitaminen en mineralen nodig heeft om in het lichaam afgebroken te worden. Deze worden aan het lichaam onttrokken. Het eten van veel producten met geraffineerde suiker, kan leiden tot een verminderde weerstand. In oersuiker zijn nog vitamines en mineralen aanwezig, die helpen bij het afbreken van de suiker in het lichaam; er vindt dus minder ‘roofbouw’ plaats. Dat is tegelijkertijd de belangrijkste reden om in het algemeen zo min mogelijk geraffineerd voedsel te nuttigen. De natuur heeft het allemaal goed geregeld, maar doordat wij in laboratoria in staat zijn om voedsel te ontleden en hiervan nieuwe producten te maken, is de natuurlijke samenhang volkomen verdwenen.

De recepten van vandaag...
Naast deze verantwoorde verhandeling kom ik ter zake.... en geef de recepten van een appeltaart en koekjes op basis van oersuiker. Het zijn zeker geen ayurvedische recepten, maar gewoon een lekkere taart en brosse koekjes.



Appeltaart van oersuiker

Benodigdheden:
  • voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boekweitmeel
  • 225 gram boter
  • 175 gram oersuiker
  • 50 gram amandelmeel (heel fijn gemalen amandelen)
  • 1 ei
  • ijskoud water
  • stevige snuf zout
  • voor de vulling:
  • 1,5 kilo goudrenetten
  • Handje rozijnen
  • 2 bekertjes zure room
  • 1 ruime el. custardpoeder
  • 1 tl. kaneel
  • 3 el. (donker)bruine suiker of oersuiker
  • 2 el. abrikozenjam voor het bestrijken
  • springvorm van 26 cm. doorsnede

Bereiding:

Doe alle bloem in een ruime kom en snijd hierin de boter met twee messen tot knikkers. Voeg de suiker, amandelmeel, zout en ei toe. Meng met een houten spatel alles goed dooreen. Kneed snel met koele handen tot een egaal deeg, als het deeg te kruimelig blijft, sprenkel er dan wat ijskoud water over. Het deeg kan wat plakkerig worden. Leg een uur afgedekt in de koelkast. 

Schil intussen de appels en snijd in schijfjes. Meng met de suiker en kaneel. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een licht bebloemd werkvlak met bebloemde deegroller (of fles) uit. Het deeg is genoeg voor het vormen van een raster. Ik heb geen raster gemaakt en hield dus deeg over, dit heb ik ingevroren. Bekleed de met boter ingevette springvorm met het deeg en vul met de appel. Meng de zure room en custardpoeder en verdeel het over het appelmengsel. Dit zakt naar beneden tijdens het bakken in de oven. Bak de taart 65-75 minuten op 175 graden C. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje of magnetron en strijk met een kwastje over de taart.

Brosse koekjes van oersuiker

Benodigdheden voor ca. 30 stuks




  • 150 gram boter
  • 50 gram rijstebloem (geeft brosse koekjes)
  • 150 gram (Zeeuws) bloem
  • 100 gram oersuiker
  • 1 el. citroen- of sinaasappelrasp
  • snuf zout
  • 1 tl. kaneel
  • el. koud water

Bereiding:

Doe de bloem in een ruime kom en snijd hierin de boter met twee messen tot knikkers. Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed snel met koele handen tot een egaal deeg. Laat dit deeg een uurtje in de koelkast opstijven. Rol uit en steek vormpjes uit. Druk er naar wens noten of chocoladedruppels in en/of patronen (mijn dochter en ik drukten de rozetten van de spuitmondjes van de slagroomspuit in het deeg) en bak 12-15 minuten op 200 graden op een licht ingevette bakplaat tot de koekjes lichtbruin zijn.





Geen opmerkingen: