zaterdag 4 december 2010

Irish coffee, Café arabesque en Café chocolade

Nu alles buiten nog zo wit en koud is, nog snel even een paar recepten van warme koffiedrankjes. Waaronder één zeer populaire drank uit de jaren '70. Een echt retro drankje! Irish coffee.... een gevaarlijk lekker drankje (zeker als je moet rijden), voor sinterklaasavond.... een beloning voor de volwassenen die al weken lang met verlanglijstjes op zak lopen om te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van de kinderen. Geen eer te behalen  met gelovige kinderen, die denken dat alle pakjes uit Spanje komen met de stoomboot. Sterkte dit weekend voor degenen zonder winterbanden, want als ik nu naar buiten kijk, zie ik dikke sneeuwvlokken vallen. 


De whisky is te vervangen door een andere drank zoals: Dom Benedictine, kirsch, rum, Grand Marnier, Cognac,  Amaretto, etc. De Ierse whisky door een andere karaktervolle whisky. Het tweede drankje is: Café chocolade met rum, crème de cacao en advocaat en ten slotte het recept van een Café arabesque, met chocolade, Grand Marnier en sinaasappel, mmm... lekker!


Irish coffee (1 glas)


Benodigdheden:

  • 1 ruime eetlepel bruine bastersuiker
  • 1 flink borrelglas Ierse whisky (1 borrelglas is 35 cc of cl)
  • zeer sterke koffie
  • slagroom (niet gezoet of licht gezoet) half stijf geklopt, het moet schenkbaar zijn
Doe de suiker in een speciaal Irish coffeeglas of een groot wijnglas en giet hierop de whisky. Roer tot de suiker is opgelost en vul al roerende met de hete sterke koffie. De slagroom over de bolle kant van een eetlepel in het glas laten lopen, zodat het niet met de koffie mengt. Direct serveren. De koffie moet door de room heen worden gedronken en niet worden geroerd.

Café arabesque (1 glas)

Benodigdheden:
  • een paar blokjes pure chocolade 
  • 1 sinaasappel, schil dun eraf halen en kleinsnijden
  • 1 tl. bruine basterdsuiker
  • hete koffie
  • 1/2 borrelglas Grand Marnier
  • slagroom (licht gezoet) half stijf geklopt
Kook de schilletjes 10 minuten in een beetje water met een eetlepel suiker tot ze zachter zijn. Leg de stukjes chocolade en suiker op de bodem van een glas en giet er een beetje hete koffie bij tot de chocolade gesmolten is. Giet de Grand Marnier erin en vul aan met koffie. Bovenop komt de slagroom. Versier met een paar sinaasappelschilletjes.

Café chocolade (1 glas)

Benodigdheden:
  • 1/2 borrelglas rum
  • 1/2 borrelglas crème de cacao
  • warme chocolademelk
  • hete sterke koffie
  • slagroom (niet gezoet of licht gezoet) half stijf geklopt
  • enkele lepeltjes advocaat
  • cacaopoeder voor bestuiven
Giet de sterke drank in een Irish coffeeglas of groot wijnglas en vul half met de warme chocolademelk en giet de hete koffie erbij. Meng de slagroom met de advocaat en schep dit op de koffie. Bestuif met een beetje cacaopoeder.

(de recepten zijn van M. Willemsen/het groot seizoenen kookboek)

Geen opmerkingen: