donderdag 5 augustus 2010

Zomers tomaten-basilicumtaartje



Een heerlijk zomers taartje
Na het stukje van gisteren over hygiëne in de keuken, vandaag weer gewoon een lekker recept! Dit zomerse taartje heb ik een paar keer gemaakt en het smaakt gewoon naar de zomer. Heerlijke vleestomaten, knoflook, mozzarella en basilicum zijn de basisingrediënten voor dit taartje. Wil je de taart maken voor meer mensen, verdubbel dan de hoeveelheden en vul twee vormen. Of rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier bekleedde ingevette ovenplaat, door de zijkanten omhoog te trekken vorm je een verhoging, waardoor de sappen binnen de taart blijven.

Tomaten-basilicumtaartje

Lunch/hoofdgerecht recept voor 2/3 personen

Benodigdheden:

• 150 gram mozzarella, dunne plakken
• 4 grote vleestomaten, dikke plakken
• ca. 10 basilicumblaadjes
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 of meer knoflookteentjes, dun gesneden
• zout/peper
Voor het deeg:
• 115 gram bloem
• 50 gram koude boter
• 1 eierdooier
• mespunt zout

Bereiding:

Meng voor het deeg de bloem en zout en wrijf met de vingers de boter en dooier erdoor. Voeg zoveel ijskoud water toe (per eetlepel), tot een soepel deeg ontstaat. Kneed op een met bloem bestoven aanrecht even door. Leg afgedekt een uur in de koelkast. Verhit de oven tot 190 graden. Neem deeg uit koelkast en laat 10 minuten op temperatuur komen. Rol uit op bestoven aanrecht tot de lap in een 20 centimeter lage taartvorm past (evt. springvorm, bekleed de wanden tot halverwege). Prik met een vork hier en daar gaatjes in de bodem en bak de taart 10 minuten in de oven, tot het deeg stevig maar niet bruin is. Laat even afkoelen en verlaag de temperatuur nar 180 graden. Leg de mozzarella op de bodem en verdeel cirkelvormig, overlappend de tomaten hierover. Doop de basilicumblaadjes in de olie en leg ze op de tomaten. Verdeel de knoflook over de taart, druppel de resterende olie erover en strooi een beetje zout en veel gemalen peper over de taart. Bak in de 40-45 minuten in de oven tot de tomaten goed doorbakken zijn. Snijd in punten en serveer heet, direct uit de oven. Er kan wat tomatenvocht uitlopen.

Geen opmerkingen: