zondag 15 augustus 2010

Pruimenjam met vloeibaar zoetmiddel


Een aanvulling op de pruimenjam recepten: pruimenjam met vloeibaar zoetmiddel. Voor degenen die geen natuurlijke suiker mogen of willen gebruiken. Kies een vloeibaar zoetmiddel dat hitte kan verdragen. In het recept wordt gebruik gemaakt van natuurlijk geleermiddel om te zorgen voor een stevige jam. Bij reformwinkels wordt agar-agar verkocht als geleermiddel om o.a. jams te maken. Ook pectine (zoals Marmello) is een bekend geleermiddel. Kook een paar pruimenpitten mee om letterlijk en figuurlijk extra pit mee te geven! Kraak hiervoor een paar pruimenpitten en kook het binnenste mee met de jam. Als smaakvariatie kan een kaneelstokje worden meegekookt.

Pruimenjam met vloeibaar zoetmiddel

Recept voor 1 pot van 450 gram

Benodigdheden:

• 500 gram pruimen, gewassen en ontpit
• sap van 1 citroen
• 12 gram natuurlijk geleermiddel
• 10 ml. vloeibaar zoetmiddel, te koop bij alle supermarkten

Bereiding:

Breng de pruimen aan de kook met enkele eetlepels water en laat de pruimen zachtjes met de deksel op de pan stuk koken. Voeg het citroensap erbij en laat even mee pruttelen. Haal enkele eetlepels pruimenvocht uit de pan en roer in een schaaltje het geleermiddel erdoor. Roer dit door de pruimen in de pan en laat zonder deksel even doorpruttelen. Haal de pitten uit de jam en vul de brandschone pot (zie eerdere blogs over tips inmaken/jams). Sluit direct af met vochtig plasticfolie en deksel en zet 10 minuten omgekeerd op een doek. Deze jam is ongeveer een half jaar houdbaar.




Geen opmerkingen: