dinsdag 17 augustus 2010

Bramenmousse en chocolade-perentaart uit de Loire



Zoekwoord: gemakkelijk dessert...
Vandaag een recept voor al die mensen die op zoek zijn naar een ‘gemakkelijk dessert’. Het is een zoekwoord dat vaak wordt gebruikt! Ik kan me haast niet voorstellen dat er gemakkelijker toetjes bestaan dan deze bramenmousse…bovendien ziet het er prachtig uit. Zeker als je de mousse in mooie hoge glazen schept. In plaats van bramen kunnen ook frambozen, rode bessen of bosbessen worden gebruikt. De hoeveelheid toegevoegde suiker is afhankelijk van eigen smaak en zuurgraad van de vrucht die je gebruikt. Heb je de bramen zelf geplukt? Zet ze even in een emmer water met wat zout, dan komen alle evt. kruipende diertjes eruit….

Heerlijke chocolade-perentaart uit de Loire
Naast dit eenvoudige dessert, vandaag ook een taart: chocolade-perentaart. Het is een Franse taart uit de Loire-streek. Deze streek staat bekend om zijn open fruittaarten. Door het deeg van de bodem gaat relatief veel zout. Dit geeft een bijzondere smaakcombinatie met de peren en de chocolade. Het deeg is op basis van patê brisée en dient snel en met koele handen te worden gemaakt, dan krijg je een lekkere kruimelige deegbodem. Patê brisée is niets anders dan zandtaartdeeg! Door het deeg uit te rollen en precies passend te maken voor de vorm, hoef je het deeg niet uit te rekken. Daardoor krijg je een mooier resultaat langs de randen van de vorm.


Tips voor de bodem
Door de uitgerolde lap rond de deegroller te rollen (zie afbeelding boven), kun je deze gemakkelijker over de vorm leggen. In dit recept hoef je de bodem niet eerst blind te bakken. Blindbakken is het voorbakken van de bodem, door met folie of bakpapier te bekleden en te vullen met keramische knikkers of peulvruchten. Blindbakken is nodig als de vulling een kortere baktijd heeft dan de bodem en om de bodem krokant te houden. Een trucje om geen blindbakvulling te hoeven gebruiken bij zandtaartdeeg, is door de ongebakken bodem een half uur in de vriezer te zetten. De bodem blijft bij het bakken mooi plat. Mocht de bodem een beetje opbollen, dan kun je dit zachtjes platdrukken met een lepel als de bodem uit de oven komt.

Bramenmousse

recept voor 4 personen

Benodigdheden:

• 750 gram bramen
• fijne tafelsuiker naar smaak
• 3 dl. slagroom, geklopt tot zachte pieken

Bereiding:

Druk 500 gram bramen boven een kom door een nylon zeef en roer er suiker naar smaak door. Houd in gedachten dat de geslagen room geen suiker bevat. Vouw de bramenpuree met beetjes tegelijk door de geslagen room en roer tot een gelijkmatige kleur. Meng de overgebleven 250 gram bramen met wat suiker en schep in 4 glazen. Schep de mousse erover en zet 2 uur in de koelkast.

Chocolade-perentaart uit de Loire



Recept voor 8 punten

Benodigdheden:

• Voor het deeg:
• 175 gram patentbloem
• 1 eierdooier
• 3 eetlepels suiker
• ¾ theelepel zout
• 100 gram ongezouten koude boter
• 125 gram pure chocolade, fijngehakt
• 4 rijpe handperen, ca. 500-600 gram
• 2 á 3 eetlepels suiker voor bestrooien
• Voor de custard:
• 1 ei
• 1 eierdooier
• 125 ml. room
• ½ tl. vanille extract, of merg van ½ vanillestokje of 1 theelepel Kirsch
• lage taartvorm 25-28 cm.

Beboter de taartvorm ruim met boter en bestrooi met 2 eetlepels suiker. Zeef de bloem en zout in een kom en leg de boter erop. Snijd met twee messen de boter zo klein als erwtjes. Voeg dooier en suiker toe en meng met een grote vork alles door elkaar. Als het deeg te kruimelig is, sprenkel dan wat koud water over het deeg. Vorm snel met koele handen een deeg dat zacht en soepel maar niet kleverig is. Leg een uur in plasticfolie in de koelkast. Laat 10 minuten op temperatuur komen en rol het op een bestoven werkvlak uit met een bestoven deegroller tot een ronde lap van ca. 3 mm. dik. Bekleed de vorm met de lap. Mix voor de custard de eieren, room en vanille grondig door elkaar. Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Bestrooi de bodem van de taart met de gehakte chocolade. Schil de peren, halveer ze snijd de helften in de breedte in dunne plakjes. Leg ze overlappend als een bloem uitwaaierend vanuit het centrum van de taart. Verdeel de custard over de peren en bestrooi met een eetlepel suiker. Bak de taart 10 minuten in het midden van de oven op 200 graden, verlaag de temperatuur naar 175 graden en bak in ca. 15-20 minuten tot de korst bruin en de custard stevig is. De taart is lauw en koud lekker.




Geen opmerkingen: